Voorstel tot deelname aan een SportKompas voor alle kinderen van 8 tot 10 jaar

Op 20 december 2022, over deze onderwerpen: Jeugd, Sport

SportKompas is een wetenschappelijk onderbouwde test die uit 3 onderdelen bestaat: I DO, I LIKE en I AM. SportKompas heeft tot doel te helpen bij de keuze van de juiste sport en de kinderen aan te zetten tot sport en bewegen.

Via 14 beweegoefeningen peilt I DO naar de motorische basisvaardigheden (evenwicht, kracht of lenigheid). Het resultaat toont tot welke soort fysieke prestaties het kind in staat is. I LIKE is een app, die peilt naar welke bewegingen het kind leuk vindt. Elk kind krijgt op basis van deze informatie vervolgens een eigen rapport mee naar huis. Daarin staan de sporten die best bij hem of haar passen. Optioneel kan I AM vragenlijst afgenomen worden die toetst naar de motivatie bij het kind om te sporten.

De SportKompas testafname maakt gebruik van een digitaal platform waarin alle testen worden geregistreerd en waaruit een individueel SportKompas rapport wordt aangemaakt. Via dit digitaal platform bestaat tevens de mogelijkheid om de motorische vaardigheden van elk kind achteraf op te volgen. Een volledig gecoördineerde SportKompas-testafname kost 10 euro/kind. Die prijs is inclusief gebruik van het digitaal platform, een testteam dat testen komt afnemen en het nodige testmateriaal. De facturatie gebeurt op basis van het aantal leerlingen dat effectief heeft deelgenomen.

Dit voorstel van onze N-VA fractieleider Rik De Vis kreeg groen licht van de schepen van sport. De gemeentelijke sportdienst zal in het voorjaar de SportKompas organiseren voor alle kinderen van 8 tot 10 jaar in onze Merelbeekse basisscholen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is