Stevig verzet N-VA Merelbeke en ouders leidt tot behoud volwaardige school in Bergwegel

Op 18 januari 2014, over deze onderwerpen: Onderwijs

Ouders en kinderen in Merelbeke kunnen een zucht van verlichting slaken. De toekomst van ons kleuter- en lageronderwijs is gevrijwaard. De schepen van onderwijs (CD&V) stapt na hevig protest van ouders – daarin fel gesteund door de N-VA – af van het absurde plan om geen lager onderwijs meer in de buurtschool de Bergwegel aan te bieden. Het gemeentelijk onderwijs in Merelbeke zal bestaan uit een hoofdschool (Kloosterstraat) en twee buurtscholen (Bergwegel en Lemberge) die alle 3 zowel kleuter- als lager onderwijs aanbieden. Fractieleider Rik De Vis is in de wolken.

 

De voorgeschiedenis

In het voorjaar van 2013 verraste de schepen van onderwijs in negatieve zin met haar hervormingsplan. Het lager onderwijs moest weg uit de school in de Bergwegel. Er zou enkel nog plaats zijn voor kleuters uit de eerste en tweede kleuterklas. De oudere kinderen moesten naar de hoofdschool in de Kloosterstraat.

Het plan kwam uit het niets. Sterker nog, het plan beoogde het tegenovergestelde van wat in het verkiezingsprogramma van de CD&V was beloofd.

De hervorming zou normaal vanaf september 2013 ingaan. Van op de oppositiebanken verzette de N-VA zich hevig. We steunden de ouders bij hun juridische pogingen om deze afbraakpolitiek tegen te houden. De Commissie Zorgvuldig Bestuur vond de hervormingsplannen geen zorgvuldig bestuur en de Raad van State schorste de beslissing omdat er te weinig rekening was gehouden met de ouders en kinderen. De geplande hervorming kon daardoor niet doorgaan in september 2013.

 

N-VA bleef strijden!

De N-VA bleef inmiddels hameren op het belang van twee volwaardige scholen in het centrum van Merelbeke. De schepen merkte meer en meer dat er weinig draagvlak was voor haar plannen: niet bij de ouders, noch in de gemeenteraad, zelfs niet bij de leerkrachten.

Tijdens de gemeenteraadscommissie van 14 januari 2014 sloegen we nog maar eens op dezelfde nagel. Kort gezegd eisen wij een gemeentelijk onderwijs in Merelbeke met drie volwaardige afdelingen (kleuter en lager) en eigenlijk willen we zelfs een volwaardige bassischool op Flora.

Uiteindelijk haalden we onze slag dan toch thuis! Ons gemeentelijk onderwijs zal voortaan bestaan uit een hoofdschool (Kloosterstraat) en twee buurtscholen (Bergwegel en Lemberge) die alle 3 zowel kleuter- als lager onderwijs aanbieden. In de buurtscholen zal het lager onderwijs uit graadklassen bestaan.

 

Waarom is dit een overwinning voor Merelbeke in het algemeen?

Fractieleider Rik De Vis streed in de commissie onderwijs voor het gemeentelijk onderwijs en is in de wolken met de overwinning. “Merelbeke is een gemeente met veel ouders en jonge kinderen. Er zijn ook diverse bouwprojecten in het centrum waardoor de bevolking nog zal toenemen. Het centrum heeft daarom nood aan twee volwaardige basisscholen.”

“Doordat de Bergwegel een volwaardige basisschool blijft, zullen ouders niet verplicht zijn hun kinderen na de eerste en tweede kleuterklas van de Bergwegel naar de Klooserstraat te verhuizen. Ouders met meerdere kinderen moeten geen toekomst meer vrezen waarbij ze broertjes en zusjes  over twee vestigingen moeten spreiden met alle organisatorische problemen van dien.”

“Laat ons ook niet vergeten dat de Kloosterstraat en de Bergwegel gescheiden worden door de drukste verkeersader van Merelbeke, de Hundelgemsesteenweg. Door enkel lager onderwijs in de Kloosterstraat aan te bieden, zou het voor ouders die aan de kant van de Bergwegel wonen niet eenvoudig zijn om hun kinderen te voet of met de fiets naar school te brengen of laten gaan. Dat zou een onnodig veiligheidsrisico geweest zijn voor tientallen en zelfs honderden jonge kinderen.”

Een degelijke basisschool biedt zowel kleuter- als lager onderwijs aan. Dit biedt een enorme pedagogische meerwaarde. Jonge kinderen leren van de oudere en oudere kinderen leren verantwoordelijkheidszin ten opzichte van de jonge.”

 

En nu?

N-VA Merelbeke betreurt dat dit hele gedoe zo lang moest duren. Er was heel wat ongerustheid bij zowel ouders als leerkrachten. Ook voor de kinderen was de onduidelijkheid op het eind van vorig schooljaar en het begin van dit schooljaar troef.

Wij hopen dat de geslagen wonden nu kunnen helen en de voltallige gemeenteraad zich op een constructieve manier kan wijden aan de toekomst van ons gemeentelijk onderwijs.

N-VA zal zich nu blijven inzetten voor een duurzame visie op ons gemeentelijk onderwijs. Nu de Bergwegel een volwaardige basisschool blijft, moeten er voldoende middelen voorzien worden voor de school.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is