Herstructurering school Bergwegel is geen zorgvuldig bestuur

Op 9 juli 2013, over deze onderwerpen: Onderwijs

De Commissie Zorgvuldig bestuur is niet akkoord met de manier waarop de herstructurering van de Bergwegel door de strot van de schoolraad en de ouders werd geramd. De school krijgt nu de keuze tussen de beslissing herroepen of aanpassen of een sanctie ondergaan. De schepen van onderwijs blijft intussen koppig solo slim spelen. De kinderen zijn de dupe.

Fractieleider Rik De Vis trok tijdens de voorbije gemeenteraad hard van leer tegen de manier waarop de CD&V-schepen van onderwijs de gemeenteraad consequent negeert bij elke beslissing. “Vandaag wordt het beleid van ons gemeentelijk kleuter- en basisonderwijs niet meer uitgestippeld door de enige bevoegde instantie, namelijk de gemeenteraad, maar moeten wij vaststellen dat de schepen van onderwijs haar beleid nog slechts met de media uitwisselt.”

 

Gemeenteraad gepasseerd

De hele herstructurering van het GILKO met de geplande sluiting van het lager onderwijs in de Bergwegel is een solo slim van de CD&V-schepen van onderwijs. Toen de schepen in maart de gemeenteraadscommissie over haar plannen inlichten, hoorden de raadsleden het in Keulen donderen.

Amper een maand later werd de gemeenteraad alweer buitenspel gezet door de CD&V. In een persbericht – schijnbaar de enige vorm van communicatie die de schepen nog hanteert – kondigde ze aan de naam van de school te wijzigen. En wij die dachten dat de gemeenteraad daar als forum van de inrichtende macht van het gemeentelijk onderwijs iets over te zeggen had…

 

Geen zorgvuldig bestuur

Ook in de gemeenteraad van juni werden de raadsleden voor voldongen feiten geplaatst. In de namiddag voor de gemeenteraad ging nog snel een persbericht de deur uit met als titel: “Commissie Zorgvuldig Bestuur vraagt bijkomende actie in GILKO-dossier.”

Dat is wel een serieuze verbloeming. De Commissie heeft immers geoordeeld dat de schoolraad voor de beslissing om het lager onderwijs in de vestiging van de Bergwegel te schrappen te laat was geïnformeerd. De schoolraad kreeg daardoor onvoldoende tijd om het ‘voorstel’ te bestuderen en kon bijgevolg niet oordeelkundig beslissen.

De Commissie vraagt daarom terecht om de beslissing te vernietigen, aan te passen of een tegemoetkoming te voorzien. Dat “een vraag om bijkomende actie” noemen is haast liegen… Niet dat we daar van staan te kijken.

N-VA Merelbeke vraagt zich daarom af of de schepen van onderwijs wel een plan B heeft als ook andere instanties beslissen om de herstructurering te vernietigen. We gaven de schepen ook het advies om de hervorming eventueel een jaar uit te stellen om de rust voor de kinderen en het vertrouwen met de ouders te herstellen.

De schepen had helaas niet het fatsoen om op onze vele vragen te antwoorden. We zullen het wel lezen in een persbericht zeker?

 

Kinderen zijn de dupe

Intussen waren de kinderen de dupe van de hele historie. In de media wordt elk jaar weer op het belang van de laatste schoolweken gewezen om het schooljaar af te sluiten. Niet zo in de Bergwegel. De verhuis gaat voor op het welzijn van de kinderen. De kinderen kregen voor de laatste week de vraag om iets mee te brengen om zich bezig te houden in de lege klassen. Van een mooi afscheid gesproken…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is