Aandacht voor vrije sport- en spelmogelijkheden in Merelbeke

Op 31 oktober 2021, over deze onderwerpen: Jeugd, Sport

Merelbeke is een aantrekkelijke gemeente voor gezinnen met kinderen. Er zijn heel wat georganiseerde jeugd- en sportverenigingen. Naast dit georganiseerd aanbod hebben kinderen en jongeren nood aan ruimte om te spelen en sporten. Daar ligt een belangrijke rol voor het lokaal bestuur.

In de maand augustus konden kinderen en jongeren terecht in de gemeentehallen om te skaten. Er werden enkele leuke toestellen geplaatst. In de gemeente liggen op verschillende locaties speelpleintjes. Zowel het skatepark als de speelpleintjes lagen er onverzorgd én bij tijden vuil bij.

De Vlaamse Regering heeft in het kader van de projectsubsidie “jeugdvriendelijke vormgeving van speelgebieden” een inspiratiebundel om hier als lokaal bestuur mee om te gaan.

Op de gemeenteraad van 26 oktober ll. stelde N-VA-raadslid Jo Van Hoorebeke een aantal vragen met betrekking tot de vrije sport-en spelmogelijkheden aan de bevoegde schepen. Hier volgen de vragen en de antwoorden hierop van de schepen.

Wat zal het college ondernemen om ervoor te zorgen dat de vrije sport- en spelmogelijkheden aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren? Welke toekomstplannen heeft het bestuur op dit vlak?

Het schepencollege heeft plannen om de sport-en spelmogelijkheden voor de niet-georganiseerde jongeren uit te breiden door bv. het gebruik van de speelplaatsen en sportterreinen buiten de schooluren. Wel moet nagegaan worden of dit praktisch te organiseren is (toezicht, openen en sluiten van de poorten). Er zal een “speelweefselplan” opgesteld worden om na te gaan welke publieke ruimtes in aanmerking komen voor nieuwe of bijkomende spelmogelijkheden.  

Hoe evalueert het college het skatepark? Wat zijn de toekomstplannen?

Er was een ruime belangstelling voor het tijdelijke skatepark. Het schepencollege plant een evaluatie met de vrijwilligers die zich hadden opgegeven om dit initiatief te ondersteunen. Op termijn plant het bestuur de realisatie van een definitief skatepark.

Kent het college de inspiratiebundel én de projectsubsidie én heeft ze plannen hiermee aan de slag te gaan?

De inspiratiebundel is pas begin oktober aan het gemeentebestuur bezorgd en moet nog grondig bestudeerd worden. De subsidies zijn vooral bedoeld voor bovenlokale initiatieven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is