Goed financieel resultaat? Niet moeilijk als je alle investeringen voor je uitschuift…

Op 29 mei 2018, over deze onderwerpen: Financiën

De meerderheid stelde in mei 2018 de jaarrekening 2017 met een misplaatste hoerastemming voor. ‘Zie je wel dat we goed bezig zijn’, klonk het. Niet moeilijk als je alle geplande investeringen voor je uitschuift, natuurlijk. ‘Ik wil het volgend jaar wel eens zien’, is Guido Mortier kritisch.

De jaarrekening stelt op verschillende plaatsen dat de rekening beter is dan het begrote budget. Zo wil men de indruk wekken dat men in 2017 goed en efficiënt heeft gewerkt.

Maar – oh ironie – het goede resultaat is enkel te ‘danken’ aan een gebrek aan daadkracht.

  • Men plande een tekort van 9,2 miljoen euro bij de investeringen terwijl het slechts 2,6 miljoen euro was. Je zou daaruit kunnen concluderen dat men het goed gedaan heeft, maar eigenlijk betekent dit dat de meerderheid slechts een beschamende 26,25% van de investeringen wist uit te voeren.
  • Op vlak van infrastructuur was het tekort 1,2 miljoen euro terwijl er 4,1 miljoen euro voorzien was. Opnieuw denk je instinctief ‘goed gewerkt, mannen’, maar opnieuw komt dit omdat van de 5,8 miljoen euro die voorzien was voor wegeniswerken er slechts 1,6 miljoen euro werd gerealiseerd. En dat terwijl vele van onze wegen een opfrissing kunnen gebruiken…

De jaarrekening vertoont zo een pervers effect. Men pocht met een goed resultaat op kasbasis, maar eigenlijk is dat enkel omdat men zo weinig realiseert van wat men plant.

1 op 4 van de plannen gerealiseerd

Deze lage realisatiegraad is trouwens geen uitschuiver. Ook in 2016 bedroeg de realisatiegraad amper 26,84%. In 2017 zakt dat verder tot 26,25%.

Nu is 100% uiteraard onmogelijk omdat er soms zware procedures met overheidsopdrachten zijn, maar zeker in het vierde en vijfde jaar van een legislatuur mag men toch een realisatiegraad van 50 à 70% verwachten. 26% is abominabel…

De schuld blijft hoog

En dan is er nog de uitstaande schuld. Die is nog steeds 40,2 miljoen euro of 1.633 euro per inwoner. De schuld is nu wel licht gedaald, maar opnieuw enkel omdat er geen nieuwe leningen zijn gedaan omdat er quasi niets wordt gerealiseerd.

Stilte voor de storm

Deze jaarrekening is kortom pure show. De ware lakmoesproef komt volgend jaar. Er zijn immers heel wat projecten gepland: nieuw woonzorgcentrum, gemeenschapscentrum, sportcentrum Molenkouter, de tweede sporthal, kinderopvang, … De investeringskosten en nieuwe leningen zullen vanaf 2018 dan ook de pan uitswingen.

Deze legislatuur geeft daarmee alvast een mooi ‘cadeau’ aan een volgende bestuursmeerderheid. En om dan zo op de borst te kloppen over dit fantastisch resultaat... Faut le faire.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is