Betere diefstalpreventie dankzij John De Vlaminck

Op 28 maart 2014, over deze onderwerpen: Veiligheid

Inbraak blijkt één van de drie belangrijkste vormen van criminaliteit. Zeker in onze gemeente met veel snelwegen als ontsnappingsroute gebeuren dan ook veel inbraken. Zoals met veel soorten criminaliteit geldt dat optreden zowel reactief (door dieven te vatten en op te sluiten), maar ook proactief moet gebeuren.

Dat kan door burgers te helpen hun huizen beter te beveiligen. Want vaak zijn enkele eenvoudige tips en ingrepen al voldoende om het inbrekers veel moeilijker te maken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Laat geen ladders, koevoeten of hamers slingeren. Zo geeft u inbrekers niet de pap in de mond.
  • Met een tijdschakelaar op uw verlichting kunt u uw huis er bewoond laten uitzien tijdens uw afwezigheid.
  • Laat geen portefeuilles of autosleutels slingeren in de gang of op de eetkamertafel.
  • Hang geen kaartje met uw naam en adres aan uw sleutels. Als u ze verliest, bent u een makkelijke prooi.
  • Let op markeringen op de stoep. Door cirkels, vierkantjes, enz. op het voetpad voor uw deur te tekenen, communiceren de verkenners interessante plekken aan de nachtelijke dieven.

Dergelijke tips aan de man brengen, is de rol van een diefstalpreventieadviseur. Sinds 2010 voorziet de reglementering dat die rol kan worden opgenomen door personeelsleden van de gemeente of de politie na een opleiding.

Op vraag van de burger komt dan een preventieadviseur langs. Die bekijkt de woning en wijst op zwakke plekken. Hij geeft ook eenvoudige tips om de veiligheid te verhogen.

Onderzoek wijst uit dat een bezoek van een adviseur niet enkel bijdraagt tot het veiligheidsgevoel van de burgers, maar dat veruit de meesten die een bezoek krijgen de tips ook uitvoeren.

Op dit moment heeft onze politiezone (Merelbeke, Melle, Oosterzele en Destelbergen) één zo’n adviseur. Dat is één persoon voor 66.000 inwoners. Voor een gebied dat kwetsbaar is voor rondtrekkende dievenbenden door de vele invalswegen (E40, R4, E17, …) is dat bedroevend laag.

John De Vlaminck vroeg de gemeente dan ook om te investeren in extra opleiding. De FOD Binnenlandse Zaken organiseert regelmatig dergelijke opleidingen. Het schepencollege had hier wel oren naar. De burgemeester neemt het mee in zijn overleg met de andere burgemeesters van de zone.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is