Toekomstbomen voor Merelbeke

Op 22 oktober 2019, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Op de gemeenteraad van 22 oktober 2019 stelde N-VA fractieleider Rik De Vis voor om tijdens deze legislatuur (2019-2024) een gemeentelijke projectcampagne op te zetten met als motto “een toekomstboom per tuin”.

Er zijn vandaag veel minder bomen dan ooit en dat aantal blijft in een alarmerend tempo kelderen.

In de nieuwe maaivelden zijn bomen een vreemde geworden. In de strijd om ruimte moet “de boom” het dikwijls afleggen tegen sterkere sectoren als de woningbouw en de verkeersinfrastructuur. Bomen hebben veelal een ondergeschikte rol en bijgevolg staan de soortenrijkdom en de biodiversiteit onder druk.

Gelukkig beseffen heel wat burgers en gemeenten dat een groene infrastructuur van levensbelang is voor kwalitatieve gezonde woon-leefomgevingen.

Bomen zijn de belangrijkste bouwstenen voor onze groene structuren. Bomen verschonen de lucht met zuurstof. Zij bieden schaduw op een warme dag, hebben een verkoelend effect, weren het fijnstof en zijn nestplaatsen voor onze tuinvogels. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat mensen gelukkiger worden van een groene leefomgeving.

Onze gemeente heeft een oppervlakte van 3.664 Ha en daarvan is ongeveer 1/3 bebouwd met overwegend woningen in een open, halfopen of gesloten formatie met veelal een tuinzone. Veel tuinen zijn boomloos en hebben ruimte om een “toekomstboom” aan te planten. Door het opwaarderen van het “private groen” krijgen 2 vooropgezette doelstellingen van ons “Klimaatadaptatieplan 2018-2030” een concrete uitvoering, nl. het beperken van de hittestress en het versterken van het blauwgroene netwerk.

Door het opzetten van een gemeentelijke projectcampagne met als motto “één toekomstboom per tuin” kan het bomenbestand in onze gemeente met honderden bomen toenemen en wordt de boom weer de metgezel van de mens. Daarbij stijgt de biodiversiteit aan inheemse boomsoorten en het vogelbestand.

In de sensibilisering om van onze gemeente een nog gezondere woonbiotoop te maken worden, naast elk Merelbeeks gezin, ook de bedrijven, de scholen, de verenigingen en organisaties aangespoord om deel te nemen.

De gemeenteraad reageerde positief op dit voorstel. De bevoegde schepen engageerde zich om het voorstel uit te werken, de nodige budgetten aan te boren die voorzien zijn op de jaarrekening (het voorzien van acties voor het behalen doelstellingen Burgemeesterconvenant) en het klimaatteam de opdracht te geven een subsidiereglement voor dit project uit te werken.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is