Rik De Vis forceert doorbraak Merelbeekse Scheldemeersen

Op 11 mei 2015, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Het natuurinrichtingsproject Merelbeekse Scheldemeersen is gelegen tussen de rechteroever van de Schelde en de hoger gelegen Gaversesteenweg in de (deel)gemeenten Merelbeke, Schelderode en Melsen in het Belgische Oost-Vlaanderen.

Het gebied beslaat een lengte van 6 km en is ongeveer 600 meter breed. De totale oppervlakte bedraagt 346 ha en bestaat uit weilanden, bosjes, struikgewas.

 

De provincie heeft nog een aantal belangrijke taken voor dit project waaronder het ruimen van de beek en het verwerven van zes aanpalende gronden. Op aandringen van Rik De Vis in de provincieraad van oktober 2014 gaat het provinciebestuur nu eindelijk tot actie over. 

Het merendeel van de oeverstroken zijn reeds verworven via een onderling akkoord. Voor de zes resterende percelen keurde de provincieraad tijdens de zitting van 29 april 2015 de definitieve vaststelling van het (aangepaste) onteigeningsplan en de aanvraag tot onteigeningsmachtiging goed.

Eén onteigening zal mogelijk ingetrokken worden omdat de eigenaar zelf de doelstelling wil realiseren in samenwerking met de VLM, hierover lopen nog onderhandelingen.

De provincie verwacht dat alle gronden definitief verworven zullen zijn tegen eind 2015 zodat de VLM begin 2016 de inrichtingsplannen verder kan uitvoeren. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is