Minister Diependaele investeert in restauratie van de Schelderomolen

Op 26 augustus 2021, over deze onderwerpen: Cultuur

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de Schelderomolen te Merelbeke. De Schelderomolen wordt zowel molentechnisch als aan de buitenkant gerestaureerd. De bepleistering, die afgewerkt is met witte kalkverf, vertoont plaatselijk lichte barsten. Om dit in de toekomst te vermijden wordt de pleisterlaag verwijderd, het baksteenmetselwerk en voegwerk worden hersteld en de molenromp krijgt daarna een afwerking met een silicaatverf. De verf op het buitenschrijnwerk is schraal en heeft een onderhoudsschilderbeurt nodig. Voor de restauratie van de Schelderomolen kent de Vlaamse Overheid een standaardpremie van 174.663,98 euro toe.

De molen is nog steeds maal- en draaivaardig. Om de goede werking te blijven garanderen worden er ook molentechnische werken uitgevoerd.

De Schelderomolen is meer dan honderd jaar oud. Ze werd in 1991 beschermd als monument. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed de stenen korenwindmolen dienst als militair hospitaal.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is