Hoe gaan wij om met monumentale en merkwaardige bomen in Merelbeke?

Op 22 december 2021, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Een welletjes-nietjesspel in de pers over het al dan niet verlenen van een toestemming tot het vellen van een eeuwenoude Lindeboom in Munte, schoot bij de schepen in het verkeerde keelgat. Zo lazen wij althans in de pers.

De hoog geknotte linde (Tilia Europaea) werd vermoedelijk aangeplant als vrijheidsboom in 1865 in de onmiddellijke omgeving van de boerderij-herberg-oud gemeentehuis Sint-Apollonia. Vandaar de erfgoedwaarde van deze linde. De boom is nog de enige verwijzing naar de 19de-eeuwse situatie van het toenmalige Munte. 

De biologische conditie van de boom was aanvaardbaar maar mechanisch was de boom verzwakt door een grote stamholte met gevaar voor stambreuk en/of ontworteling van de boom. Een tijdige en doordachte beheerstrategie met o.a. een kroonreductie en een standplaatsverbetering kon vermoedelijk de levensduur van de linde verlengen.

Door de afwezigheid van een beheer en onderhoudstoelage en een proactief beleid i.v.m. monumentale en merkwaardige bomen met erfgoedwaarde heeft men uit veiligheidsoverweging de boom gekapt en is er opnieuw een stukje ‘landschappelijk erfgoed’ verdwenen.

Daarom drong N-VA-raadslid Rik De Vis er in de gemeenteraad van 21 december 2021 op aan om:

- Na te gaan wat de jurisdictie is van de lijst met houtige beplantingen met erfgoedwaarde die werd goedgekeurd in 2014.
- Een geactualiseerde inventaris op te maken en een reglement op te stellen voor een beheer-en onderhoudstoelage voor de eigenaars van deze waardevolle bomen.
- De dossierbehandeling in de diensten leefmilieu, omgeving en erfgoed sterker te coördineren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is