Een historische verkiezingsoverwinning

Op 20 juni 2010

Bijna 1 op 3 stemde N-VA

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)  behaalde op zondag 13 juni een nooit gezien verkiezingssucces. Daarover  is iedereen het eens.  De N-VA werd pas opgericht in 2001 en behaalde bij de federale verkiezingen van 2003 slechts 1 verkozene, haar stichter Geert Bourgeois. Bij de recentste verkiezingen behaalde de N-VA maar liefst 27 zetels en is daarmee de grootste politieke fractie in de kamer van volksvertegenwoordigers.

Een nieuw hoofdstuk aan het succesverhaal

In 2009 haalde de N-VA, voor het eerst niet in kartel, al een ongezien resultaat. De toen behaalde 13% leek al een stukje hemel voor de N-VA. Maar de federale verkiezingen van 13 juni 2010 overtroffen de stoutste verwachtingen.  Vriend en vijand erkenden dat de N-VA goed zou scoren, maar niemand had ooit gedacht  dat we 27,8% van de stemmen zou behalen en alle andere partijen ver achter ons zouden laten met meer dan 10% verschil op de tweede grootste partij in Vlaanderen, CD&V. In het kanton Merelbeke (dit zijn de gemeenten Merelbeke, Oosterzele, Gavere en Melle) behaalde de N-VA zelfs 28,8% van de stemmen en werd daarmee veruit de grootste partij van het kanton.

De uitslag

Nu wacht de N-VA de zware taak om haar verkiezingsbeloften waar te maken en de Vlamingen meer zelfstandigheid te bezorgen.  Wij zijn ervan overtuigd dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn medeverkozenen deze historische kans niet onbenut zullen laten.

En in Merelbeke?

Ook in Merelbeke stemde bijna 1 op de 3 kiezers voor de N-VA.  Wij beseffen dat federale verkiezingen niet zomaar mogen doorgetrokken worden naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Daar hebben lokaal bekende kandidaten, los van de politieke partij voor wie zij kandidaat zijn, een belangrijker aandeel in het resultaat van hun partij.  Men kan evenwel niet ontkennen dat de Vlaamse en federale verkiezingen een trend hebben gezet die hoe dan ook zijn invloed zal hebben op de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen die binnen amper 2 jaar plaatsvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is