Verkeersveiligheid in Merelbeke moet beter

Op 28 januari 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid

John De Vlaminck maakt zich ernstige zorgen over de evolutie van het aantal verkeersongevallen in Merelbeke. Sinds 2010 stijgt dat aantal terwijl het in vergelijkbare gemeenten daalt. Hij vroeg grondig en dringend onderzoek.

John onderzocht de laatste profielschets van Merelbeke met cijfergegevens voor de periode 2003-2013 en deed enkele ontstellende vaststellingen:

  • Het aantal verkeersongevallen daalde weliswaar met 7,3%, maar in vergelijkbare gemeenten is die daling groter (10,7%). In het Vlaams Gewest is de daling nog groter (20,3%).
  • Ondanks de daling stijgt het aantal verkeersongevallen opnieuw vanaf 2010.
  • Het aantal ongevallen met fietsers steeg met 55,2% (van 29 naar 45 slachtoffers). In vergelijkbare gemeenten stijgt dit amper met 4,7% en in het Vlaams Gewest is er een status-quo.

John vraagt dringend om een grondige analyse:

  • Waar gebeuren de meeste ongevallen?
  • Op welke tijdstippen?
  • Wat zijn de oorzaken?

Gemeenteraadscommissie met stakeholders

‘Er moet in elk geval meer overleg komen over verkeersveiligheid. Idealiter in een gemeenteraadscommissie aangevuld met relevante stakeholders (onder meer Vlaams Gewest, politie, fietsersbond, …). Deze dramatische cijfers moeten het bestuur wakker schudden’, zegt John.

Het gemeentebestuur heeft oren naar de suggesties van John. Ze kregen onlangs nog een – naar verluidt – bijzonder lijvig rapport van de politie over de ongevallen in Merelbeke. De door John gevraagde gemeenteraadscommissie zal er komen. N-VA Merelbeke zal in die commissie een constructieve rol spelen. John popelt al om zijn ervaring als korpschef aan te wenden om de verkeersveiligheid in Merelbeke te helpen verbeteren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is