RUP Hollebeek goedgekeurd

Op 2 november 2020, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

In 2014 wenste het schepencollege (CD&V, Open VLD en sp.a) het bosgebied van de Hollebeek te verkavelen. Er zouden 5 grote villa-bouwgronden worden gerealiseerd om de gemeentelijke kas te spijzen. Nochtans was dit in strijd met ons Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan.  Als N-VA hebben wij deze aanslag op het bestaande bos in de Hollebeek als eersten bevochten.  Ons gemeenteraadslid Rik De Vis stak de lont aan het vuur in de gemeenteraad en zijn actie werd al snel door anderen opgevolgd. Het protest kreeg alzo een ruim draagvlak bij de bevolking.

Onder deze druk nam de schepen van Ruimtelijke Ordening in 2017 het initiatief om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) van het Hollebeekgebied op te maken. Ditmaal in overeenstemming met ons Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan.  In het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) stond de optie om van de Hollebeek een wijkpark te maken met het behoud van het bos en de zachte recreatie rondom de vijver.

In de gemeenteraad van 27 oktober 2020 werd het bos en de natuur van de Hollebeek gered van bebouwing! Door de goedkeuring van het RUP is de Hollebeek nu definitief een kleine groene stapsteen zoals bijv. het Rotarybos.  Deze kleine groenstapstenen zijn van ecologisch belang en maken integraal deel uit van onze grote Merelbeekse natuurstructuur met de Scheldevallei, het Gentbos, de Makegembossen en het toekomstig landschapspark Land van Rode.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is