N-VA Merelbeke vraagt in provincieraad om actie voor regionaal bedrijventerrein langs de R4 in Merelbeke

Op 9 oktober 2013, over deze onderwerpen: Lokale economie

Bij monde van het Merelbeekse provincieraadslid Rik De Vis zal de N-VA tijdens de provincieraad van 9 oktober vragen om de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein in de infrastructurenbundel R4, E40, Ringvaart. Het gaat om een domein van 15 hectare in Merelbeke dat als regionaal bedrijventerrein is aangeduid en dat door de vervolmaking van de R4 erg interessant wordt voor ondernemers. Het bedrijventerrein kan de regionale economie een enorme boost geven.

De beschikbare ruimte voor economische activiteiten is schaars. De provincie moet dus zorgvuldig omspringen met de nog beschikbare ruimte. Voor de N-VA is duurzaam en intensief (of slim) ruimtegebruik zeer belangrijk.

Ondanks het feit dat 2012 een economisch rampjaar was – nooit meer waren er meer falingen of stopzettingen van bedrijven – steeg vorig jaar het aantal actieve ondernemingen in onze provincie. De vraag naar bedrijventerreinen met een vlotte ontsluiting blijft acuut.

Nu de werkzaamheden in hun eindfase komen en het ontbrekende gedeelte van de R4- buitenoever(zuid) tussen de Zwijnaardsesteenweg en Merelbeke doorgetrokken en aangesloten is op het uitwisselingscomplex R4 – E40 kan de feitelijke planning en uitbouw van het voorziene Regionaal bedrijventerrein worden aangepakt.

Groot gebied = veel jobs

Het gebied in Merelbeke tussen de R4, de E40, de Fraterstraat en Heidestraat is 15 hectare groot en staat als regionaal bedrijventerrein ingekleurd in de ruimtelijke plannen.  Het ligt langs de infrastructurenbundel (R4-Ringvaart-E40) en wordt in de verschillende beleidsdocumenten (Gewestplan, Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GSR), afbakeningsproces  enz.) als een samenhangend geheel van bedrijvigheid op regionale schaal gezien.

Vanuit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van Merelbeke  wordt ook voorgesteld de andere delen van de infrastructurenbundel op te nemen in een planningsproces. Het gaat dan onder andere om de Plataan  en  Heiwijk in Merelbeke.

De uitbouw van dit bedrijventerrein kan voor een enorme economische boost en heel wat jobs zorgen. De N-VA vraagt daarom aan de deputatie om een initiatief te nemen en het overleg op te starten met actoren als het Vlaams Gewest en de gemeente.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is