De betonnering gaat almaar door in Merelbeke

Op 29 februari 2024, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Op vlak van verhardingsgraad behoort Merelbeke bij de slechtste leerlingen van de klas. De verhardingsgraad bedraagt niet minder dan 44,5%! Elke dag wordt er méér dan 115m² verhard!  In het centrum van Merelbeke liggen deze cijfers nog hoger. Er zijn zones met méér dan 50% verhardingsgraad.

Het verbaast ons niet, want de appartementen rijzen als paddenstoelen uit de grond. De voormalige villatuinen en herenhuizen worden nog altijd gesloopt.

Niet alleen de bebouwing maar ook de bijhorende parkings en wegenis verdringen de bomen en het groen. De luchtvervuiling en het lawaai door het toenemend doorgaand verkeer is nefast voor de gezondheid.

Wie herkent zijn Merelbeke nog?

Door de hoge verhardingsgraad is de verhitting in de zomer en het overstromingsgevaar bij hevige regens zeker een uitdaging voor de leefbaarheid in het centrumgebied.

In het centrum mag er verdicht worden, maar dit moet op een kwalitatieve manier gebeuren. Het woongroen moet veel sterker aanwezig zijn en een nabije parkruimte IJsenbroek (Roskamstraat) als uitloopruimte mag niet langer genegeerd worden!

Ook het lawaai en de drukte bij het sportgebeuren in de Sportstraat en de vele nieuwe appartementen in de Kerkstraat vragen om een grondige hertekening van de gehele woonomgeving. Het groenbeeld, de parkeerdruk, de veilige bereikbaarheid en de algemene prioritaire aandacht voor ’het aangenaam wonen’ dienen hersteld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is