Wat met het kasteel d’Hoop in de Heidestraat?

Op 27 oktober 2023, over deze onderwerpen: Cultuur, Wonen en natuur

Op de gemeenteraad van 25 oktober 2023 vroeg gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) naar de stand van zaken in de administratieve procedure naar aanleiding van het slopen van het kasteel ‘La Moineaudière’ van de familie d’Hoop in de Heidestraat. Schepen Pascal Rousseaux, bevoegd voor het afleveren van omgevingsvergunningen, beloofde het been stijf te houden en voor de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering de wederopbouw van het gesloopte kasteel te vragen.

Op 3 april 2017 weigerde het schepencollege een stedenbouwkundige vergunning voor het slopen van het bestaande gebouw, het rooien van bomen en het bouwen van een bedrijfsgebouw met kantoren in de Heidestraat 4 te Merelbeke. Het ging om het voormalig kasteel ‘La Moineaudière’ (het mussennest) van de familie d’Hoop de Synghem met een belangrijke erfgoedwaarde en waardevolle bomen. Tegen deze weigeringsbeslissing ging de aanvrager in beroep bij de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen die op 24 augustus 2017 het beroep inwilligde en een stedenbouwkundige vergunning verleende. Het kasteel werd door de aanvrager (tijdens een weekend) nagenoeg onmiddellijk gesloopt en de waardevolle bomen werden gerooid. De gemeente Merelbeke ging in beroep tegen deze beslissing van de Deputatie. Op 3 september 2018 vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen voormelde beslissing van de Deputatie. Bij arrest van de Raad van State van 15 oktober 2020 werd het door de aanvrager ingestelde cassatieberoep verworpen en lag de bal opnieuw in het kamp van de vergunningverlenende overheid, d.w.z. de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Bij beslissing van 28 april 2022 werd de aanvraag om een stedenbouwkundige vergunning voor het slopen van het bestaande gebouw, het rooien van bomen en het bouwen van een bedrijfsgebouw met kantoren in de Heidestraat 4 te Merelbeke door de Deputatie ditmaal geweigerd. Het kasteel werd dus wederrechtelijk afgebroken. De gemeente Merelbeke werd door de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering nu uitgenodigd op een zitting van 17 november 2023 om haar standpunt uiteen te zetten.

Raadslid Guido Mortier (N-VA) stelde hierover volgende vragen:

Zal het college op deze zitting aanwezig zijn of zich laten vertegenwoordigen door een raadsman?
Wat is het standpunt van het college in deze zaak?

Tot onze grote tevredenheid antwoordde schepen Pascal Rousseaux (CD&V), bevoegd voor het vergunningenbeleid, dat het college het been zal stijf houden en op de zitting van 17 november 2023 van de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering de wederopbouw van het gesloopte kasteel vragen. Als de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering de herstelvordering van de gemeente gunstig adviseert kan het herstel in natura voor de rechtbank afgedwongen worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is