Vragen over de (on)veiligheid voor fietsers op de aansluiting van de Heiwegel met de Poelstraat te Bottelare

Op 6 mei 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Op de gemeenteraad van 25 april 2023 stelde raadslid Guido Mortier (N-VA) voor de tweede maal vragen over het gevaar voor de verkeersveiligheid van fietsers op de aansluiting van de Heiwegel met de Poelstraat te Bottelare. De Heiwegel maakt nota bene deel uit van de officiële gemeentelijke mountainbikeroute en wordt door de gemeente in folders gepromoot. Opnieuw wuifde schepen van mobiliteit Luc Van Huffel (Open VLD) alle kritiek weg, ondanks de herhaalde ongevallen van fietsers, soms met gekwetsten.

Op 10 april 2023 deed zich de zoveelste aanrijding voor tussen een fietser komende uit de Heiwegel te Bottelare en een andere fietser op het tweerichtingsfietspad in de Poelstraat komende uit de richting Merelbeke. De fietser komende uit de Heiwegel kwam op de rijbaan van de Poelstraat terecht, maar was gelukkig slechts licht gewond. Reeds op de gemeenteraad van 28 september 2021 – anderhalf jaar geleden – kwam raadslid Guido Mortier (N-VA) tussen over de onveiligheid voor fietsers van het kruispunt Heiwegel-Poelstraat. Inmiddels werd door de gemeente verkeerssignalisatie (een gevaarsbord A51 en een aanwijzingsbord M9) geplaatst.  Er werd evenwel niet geraakt aan de veel te hoge haag van ongeveer 3 meter hoog op de hoek van de Heiwegel met de Poelstraat die ontegensprekelijk de zichtbaarheid van de fietsers in de Poelstraat en in de Heiwegel hindert. Nochtans voorziet de algemene politieverordening van 12 januari 2021 dat ‘geen afsluiting of beplanting het normale zicht op de openbare weg mag belemmeren al dan net in de nabijheid van bochten en kruispunten’.  Alsook ‘hagen ter hoogte van kruispunten moeten dermate onderhouden worden dat de verkeersveiligheid (zichtbaarheid op kruispunten) niet in het gedrang brengen’.

Daarom stelde raadslid Guido Mortier (N-VA) op de gemeenteraad van 25 april 2023 volgende 3 vragen:

- Is de eigenaar van de hoge haag op de hoek van de Heiwegel met de Poelstraat door het gemeentebestuur reeds aangesproken over de gebrekkige zichtbaarheid van het wegverkeer door zijn haag?
- Is deze eigenaar volgens het gemeentebestuur in overtreding met de algemene politieverordening dd. 12 januari 2021?
- Zo ja, zal er worden opgetreden door het gemeentebestuur om deze overtreding ongedaan te maken?

Schepen van mobiliteit Luc Van Huffel (Open VLD) antwoordde dat van de 5 door de politie geregistreerde ongevallen er één dronken fietser betrokken was. De eigenaar van de veel te hoge haag was nog niet aangesproken en hij wachtte op het advies van de politie om uit te maken of de betrokken eigenaar van de haag al dan niet in overtreding was met de algemene politieverordening van 12 januari 2021.

Raadslid Guido Mortier (N-VA) wees de schepen op zijn persoonlijke verantwoordelijkheid als bevoegde schepen als er zich op die plaats eens een ernstig ongeval zou voordoen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is