(On)Betaalbare appartementen in Merelbeke-Centrum?

Op 8 mei 2023, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Op voorstel van schepen Isabelle Van De Steene (CD&V), bevoegd voor wonen, zag de gemeenteraad op 25 april 2023 af van het recht van voorkoop op de niet toegewezen ‘betaalbare appartementen’ achter het vredegerecht in Merelbeke-Centrum.  Raadslid Guido Mortier (N-VA) had het over ‘onbetaalbare appartementen’ en een gemiste kans voor het sociaal huisvestingsbeleid in Merelbeke.

De gemeente Merelbeke wilde, in samenwerking met de projectontwikkelaar Defrabo, in het project ‘site Hebbelynck’ achter het vredegerecht in Merelbeke-Centrum, 10 betaalbare appartementen bij voorrang aanbieden aan personen die net iets teveel verdienen voor het huren of kopen van een sociale woning. Hiervoor had de gemeenteraad eerder reeds een toewijsreglement “betaalbaar wonen” goedgekeurd.

Na twee oproepen werden slechts 6 kandidaten weerhouden voor het aankopen van een betaalbaar appartement.

Schepen Isabelle Van De Steene (CD&V) stelde voor af te zien van het contractueel voorziene voorkooprecht van de gemeente Merelbeke voor de 4 resterende zogezegde betaalbare appartementen.

Volgens raadslid Guido Mortier (N-VA) was het project “betaalbaar wonen” van het college op een sisser afgelopen. Hij sprak van een project van “onbetaalbaar wonen” omdat de aankoopprijs van de aangeboden appartementen, afhankelijk van de oppervlakte, varieerde van minimum 275.000 euro tot 380.000 euro, te vermeerderen met 21% BTW of 332.750 euro tot 459.800 euro en de notariskosten. Sociale appartementen aanbieden voor een gemiddelde prijs van 400.000 euro is geen “betaalbaar wonen” meer.  Geen wonder dus dat de gemeente afstand deed van het recht van voorkoop voor de resterende 4 appartementen. De projectontwikkelaar Defrabo zal deze appartementen op de markt gooien.

Raadslid Guido Mortier (N-VA) gaf het college de raad om in de toekomst voor een dergelijk project beroep te doen op de expertise van de sociale huisvestingsmaatschappijen zoals Volkshaard bijvoorbeeld. Zij hebben steeds een wachtlijst aan kandidaten voor de aankoop van een sociale woning of appartement, maar dan tegen de juiste en betaalbare prijs.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is