N-VA verzet zich tegen forse prijsstijging sportkampen

Op 10 mei 2013, over deze onderwerpen: Financiën, Sport

De prijs van de sportkampen gaat fors de hoogte in

De prijs van de sportkampen stijgt van € 6 naar € 7.50 per halve dag. Dat komt neer op een stijging van 25%! Voor niet-Merelbekenaren stijgt de prijs zelfs van € 6 naar € 10, een stijging van niet minder dan 66%!

Dit is niet alleen een stijging die buiten alle proportie is, het gevraagde bedrag ligt ook een pak hoger dan in onze buurgemeenten.  Zo is de gemiddelde prijs van een zomerkamp in Melle rond de € 6 per halve dag en op enkele uitzonderingen na is de prijs in Oosterzele € 5 voor een halve dag. We zijn dus veruit de duurste uit de omgeving.

Dat is frappant. In de beleidsnota van de meerderheid staat nochtans letterlijk dit: ‘De gemeente wenst een sociaal gerichte gemeente te zijn met aandacht voor alle bevolkingsgroepen (waaronder gezinnen) en op diverse domeinen (waaronder kinderopvang)'. Hoe deze prijsverhoging past in het kader van aandacht voor gezinnen ontgaat ons.

 

Besparen op de kap van jonge gezinnen

Evi Maes: “Voor gezinnen met een gemiddeld inkomen en twee kinderen is de prijs van één week kamp toch niet te onderschatten. Reken even mee. Stel dat een gemiddeld gezin waarin beide ouders werken beiden een 3-tal weken verlof nemen. Dan laat dat nog 4 à 5 weken over waarin ze opvang moeten voorzien. In totaal is het kostenplaatje daarvan door jullie beslissing € 600 of 75 euro per kind per week! Dat is € 120 meer dan vorig jaar toen opvang voor dezelfde periode op € 480 uitkwam.  Een serieuze hap uit het gezinsbudget. En al helemaal voor alleenstaande ouders.”

“De gemeente mag niet besparen op de kap van jonge gezinnen. Kinderopvang moet voor iedereen betaalbaar blijven!” N-VA Merelbeke zal zich daarvoor blijven inzetten.

Evi vroeg om de prijsverhoging minstens met een jaar uit te stellen – te meer omdat de ouders op het moment van de inschrijving helemaal nog niet op de hoogte waren van de nieuwe prijs.

Maar helaas. Ondanks de steun van Groen stemde de meerderheid voor de fikse prijsverhoging. De meerderheid noemde het koudweg een ‘indexering’. De buurgemeenten rekenen blijkbaar volgens een andere index. Maar ja, daar zit N-VA natuurlijk wel in de meerderheid.

 

Gammele inschrijvingsprocedure

Ook de inschrijvingsprocedure laat te wensen over. Evi: “Vorig jaar kon je op een bepaalde datum je kinderen telefonisch inschrijven voor kampen. Vorig jaar was het ook helemaal niet evident om telefonisch binnen te geraken. Soms moest je, en ik overdrijf niet, een uur proberen voor je contact kreeg. Ik vond dit geen goed systeem, maar eenmaal er dan eindelijk werd opgenomen, wist je op zijn minst direct of je kinderen goed waren ingeschreven.”

“Dit jaar is het inschrijvingssysteem veranderd. Je kon dit jaar inschrijven via mail op maandag 15/4. ‘Eindelijk’, dacht ik. Maar ik was te euforisch. Ik heb mijn kinderen per mail ingeschreven op die maandag maar kreeg geen bevestiging dat de inschrijving gelukt was. Ik heb dan een herinneringsmail gestuurd met de vraag of ze mij konden bevestigen of de inschrijving goed verlopen was. Geen antwoord.”

“Vanaf dinsdag 16/4 kon je telefonisch inschrijven. Ik heb minstens 10 keer moeten bellen voor ik binnengeraakte en toen ik vroeg of ze me konden zeggen of mijn kinderen nu goed waren ingeschreven, kreeg ik te horen dat ze ermee bezig waren. Toen ik dan vroeg wanneer ik zekerheid zou hebben, zeiden ze ‘volgende week’. Maar een week later had ik nog niets gehoord. Die onzekerheid is onnodig.”

“Daarenboven waren de ouders niet op de hoogte van de kostprijs van de kampen bij inschrijving. Sta me toe nogmaals uit jullie beleidsnota te citeren: ‘Naast het zorgen voor openbaarheid van bestuur en een systematische, duidelijke, tijdige, evenwichtige en heldere communicatie, wil Merelbeke in 2013 inzetten op een communicatie die laagdrempelig is en zo veel mogelijk doelgroepgericht werkt.’ Tja… Mislukt.”

Uiteindelijk duurde het 22 dagen voor Evi het verlossende mailtje kreeg dat haar kinderen wel degelijk goed ingeschreven waren. “Voor de mensen die een negatief antwoord kregen, is dit een ramp”, aldus Evi. “Probeer nu nog maar eens een zomerkamp te vinden.”

De meerderheid moest erkennen dat er inderdaad iets schortte aan de inschrijving en zou het probleem bekijken. Met de daadkracht die we van deze meerderheid gewend zijn, verwachten we beterschap in 2019.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is