N-VA Merelbeke stemt tegen beslissing van meerderheidspartners over Makegemse Bossen

Op 23 juni 2011, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

N-VA Merelbeke is het absoluut niet eens met de beslissing van het schepencollege om een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Makegemse Bossen te beperken tot het verschaffen van rechtszekerheid aan de 20 eigenaars van woningen in het natuurgebied. Dat is een aanfluiting van het groene beleid dat in Merelbeke al decennia gevoerd wordt. N-VA Merelbeke stemde dan ook tegen ondanks dat we zelf deel uitmaken van de meerderheid. We dienden een amendement in dat helaas niet aanvaard werd.

 

De historie

De Makegemse Bossen zijn een parel van de gemeente. Het gaat om 8 oude boskernen in het zuiden van de gemeente met een enorme historische waarde die internationale erkenning genieten. Om dat bosgebied te beschermen werd destijds een BPA (bijzonder plan van aanleg) Makegemse Bossen opgesteld. Het was een compromis waarin de hele gemeenteraad zich kon vinden. Het werd met eenparigheid van stemmen aanvaard.

In dat BPA waren we toen niet blind voor de situatie van 20 eigenaars die een woning in het natuurgebied hadden. Omdat die situatie historisch gegroeid was, besloten we die mensen rechtszekerheid te geven. Ze mochten er blijven wonen en kregen zelfs de garantie dat ze hun huis mochten heropbouwen in geval van schade. Ze kregen zelfs toestemming om hun woning eventueel tot 1000 m³ uit te breiden.

Hoewel het BPA een evenwichtige tekst was die oog had voor zowel natuur als bewoners vernietigde de Raad van State het BPA. Toen het ingediend werd, moest het immers al RUP of ruimtelijk uitvoeringsplan heten. Omwille van deze procedurele futiliteit vernietigde de Raad een perfect uitgebalanceerd plan.

 

Belang 20 eigenaars dringender dan algemeen belang?

Het kwam daardoor opnieuw terecht op het bord van het schepencollege, waar N-VA geen deel meer van uitmaakt sinds Rik De Vis zoals afgesproken de fakkel doorgaf aan Pascal Rousseau. Maar in plaats van het BPA opnieuw in te dienen als RUP besloten die om enkel een RUP in te dienen voor de 20 huiseigenaars. Compleet absurd en een verregaande vorm van cliëntelisme ten koste van de natuur in Merelbeke! Het lijkt erop als het belang van de huiseigenaars prevaleert op het algemeen belang. Het is bovendien zelfs een volstrekt onnodige actie want ook het vorige RUP verschafte rechtszekerheid aan de eigenaars.

N-VA stelt nu helaas vast dat het beleid een bocht aan het nemen is weg van zogenaamde groene BPA’s destijds of RUP’s tegenwoordig. Terwijl Merelbeke er vroeger prat op ging om in elk plan van ruimtelijke ordening veel belang te hechten aan de natuur, lijkt de weegschaal nu naar de andere kant over te hellen.Dat kunnen, willen en zullen wij niet aanvaarden!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is