N-VA Merelbeke heeft vragen bij concessie voor parking gemeente

Op 20 maart 2012, over deze onderwerpen: Financiën, Verkeer en openbare werken

N-VA Merelbeke heeft zich tijdens de vorige gemeenteraad onthouden bij de stemming over de consessieovereenkomst voor de parking Driekoningen in het centrum van Merelbeke. Volgens N-VA Merelbeke is die overeenkomst te duur en zijn er nog te veel onduidelijkheden.

Rik De Vis, tijdens de eerste drie jaar van deze legislatuur schepen van stedenbouw, had in naam van onze afdeling nogal wat vragen voor het schepencollege over de ondergrondse parking. Om te beginnen zetten we sterke vraagtekens bij het inzetten van medewerkers van INTRO bij de werken. INTRO is een sociale tewerkstellingsorganisatie gefinancierd door de gemeente die mensen inzet bij het onderhoud van bijvoorbeeld sociale woningen en trage wegen. Maar het kan toch niet dat die ook bij de aannemer die de werken in het centrum doet, worden ingezet? Gratis personeel voor de aannemer en de gemeente betaalt twee keer!

Maar het gros van de vraagtekens plaatsen we bij de concessieovereenkomst voor het parkeerbeleid dat de gemeente goedkeurde. Zo staat het ondanks het feit dat er al een concessieovereenkomst op tafel ligt nog steeds niet vast wanneer de oplevering van de ondergrondse parking voorzien is. Over eventuele gevolgen voor de overeenkomst wanneer bij de oplevering problemen zouden worden vastgesteld, werd dan ook met geen woord gerept.

Bovendien is er geen duidelijke overgang voor het huidige contract met NV APCOA. De NV APCOA verzorgt nu al het parkeertoezicht in Merelbeke en sleepte ook de nieuwe concessieovereenkomst in de wacht. We vragen ons af hoe de verrekening tussen het lopende en het nieuwe contract is gebeurd.

N-VA Merelbeke vindt het tot slot ook vreemd dat in de, sowieso al dure overeenkomst, de gemeente opdraait voor de elektriciteitsfactuur.

Volgens ons is de beslissing ook politiek niet helemaal eerlijk. “De concessieovereenkomst loopt 7 jaar. Dat beslaat dus de volledige volgende legislatuur. Het toekomstig beleid vastpinnen op een uitgave van minstens 79.000 euro gedurende 7 jaar is op enkele maanden voor de verkiezingen toch verregaand. Was het niet beter geweest om eerst enkele maanden proef te draaien?”, vroeg De Vis zich af in de gemeenteraad.

De Vis wees er tot slot nog op dat hij als schepen van Stedenbouw, volledig achter de renovatie van het centrum en de ondergrondse parking blijft staan. “Als schepen heb ik het project mee uit de grond gestampt. Ik blijf ervan overtuigd dat het goed is voor onze gemeente. Maar bij dit concessiedossier zijn we op geen enkele manier betrokken geweest. Omdat er nog te veel vragen en onduidelijkheden zijn, zullen we ons onthouden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is