Minister Diependaele investeert in restauratie Sint-Annakerk Bottelare

Op 21 april 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

Het dak en de gevels van de westtoren van de parochie- en bedevaartskerk Sint-Anna in Merelbeke zijn in de loop van de jaren beschadigd geraakt door wind, regen, koude en hitte. Om verdere schade te vermijden worden onderhouds- en instandhoudingswerken aan de toren uitgevoerd. Het plaatsen van een stelling voor de dakwerken is meteen een opportuniteit om herstellingswerken aan het metselwerk uit te voeren. 

Voor de restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend. "Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden.", aldus minister Diependaele.   

De Merelbeekse Sint-Annakerk staat in deelgemeente Bottelare. De kerk werd tussen 1641 en 1663 gebouwd. De oudere parochiekerk was in het begin van de 17de eeuw te klein geworden voor het toenemend aantal vereerders van Sint-Anna, van wie zich een beeld in de kerk bevond dat onderwerp was van een sterk verspreide volksdevotie. De barokke plattelandskerk heeft een aangebouwde, vierkante westertoren. Het bovenste deel van de toren, met de horloge- en klokkenkamer, werd rond 1873 toegevoegd. Een houten kruisbeeld op het omgevende kerkhof vormt het eindpunt van de grote Sint-Anna-ommegang. De kerk is sinds 1936 beschermd als monument.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is