Klacht N-VA haalt onderhandse verkoop bedrijfsgrond Heidestraat onderuit

Op 9 juli 2013, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Lokale economie, Mobiliteit en openbare werken

De gouverneur heeft de beslissing van het schepencollege om bedrijfsgronden in de Heidestraat onderhands te verkopen geschorst. N-VA Merelbeke haalt met haar klacht zo deze ondoordachte beslissing op maat van de koper onderuit. Het schepencollege staat in zijn hemd.

In februari vroeg het schepencollege aan de gemeenteraad om de onderhandse verkoop van een strook bedrijfsgrond van pakweg 1.200m² goed te keuren. De grond zou tegen een overeengekomen prijs van 130 euro per m² verkocht worden aan de eigenaar van twee aangrenzende percelen om er een ontsluitingsweg op te voorzien voor die percelen.

De gemeente zou eigenaar blijven van een strook van 120 m² om een ontsluitingsweg voor de andere percelen te kunnen voorzien.

 

Discriminerende beslissing

N-VA Merelbeke merkte op dat die beslissing met haken en ogen aan elkaar hangt. Maar de meerderheid was onvermurwbaar en drukte de beslissing op maat van de koper door.

We legden daarop klacht neer bij de gouverneur. Dergelijke cliëntelistische beslissingen hebben immers de neiging weinig oog te hebben voor de toekomst en voor rechtvaardigheid. De gouverneur gaf ons gelijk en schorste de uitvoering. De belangrijkste tekortkomingen:

  • De verkoop is discriminerend. À la tête du client is hier een overeenkomst opgesteld zonder dat andere kopers de kans kregen het perceel te verwerven.
  • Onderhandse verkoop kan uitzonderlijk als de beslissing voldoende gemotiveerd is. Het schepencollege nam niet de moeite een uitgebreide motivering op te stellen. Het is wikken en beschikken zoals we dat gewoon zijn. “Wij zijn baas en gij moet luisteren.” Zo werkt dat dus niet.
  • De meerderheid heeft niet nagedacht over de toekomstige ontwikkeling van andere percelen. De geplande ontsluitingsweg waarvan de gemeente eigenaar zou blijven, is te beperkt om een uitweg te garanderen voor de andere percelen. Toekomstige kopers worden zo benadeeld.
  • Een inrichtingsplan? Daar doen de schepenen niet aan mee. Logisch ook… Als alles gepland is, kunnen ze geen beslissingen op maat van de koper meer aanbieden natuurlijk…

Kortom, een slechte beslissing dus. Niet doordacht, niet uitgewerkt en niet gemotiveerd. Degelijk bestuur alweer. Een geluk dat wij nog een beetje opletten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is