Heraanplanten en toegankelijker maken van het Wisselbosje in Merelbeke-Centrum

Op 25 mei 2022, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Op de gemeenteraad van 24 mei 2022 deed raadslid Guido Mortier (N-VA) een voorstel tot het heraanplanten en toegankelijker maken van het Wisselbosje in Merelbeke-Centrum. Het Wisselbosje bestaat hoofdzakelijk uit oude populieren van 70 jaar of ouder die door de tand des tijds en de recente stormen uitgewaaid zijn of doormidden gebroken.

De heraanplant van het bos met waterminnende boomsoorten zoals paardenkastanje, esdoorn, moeraseik, zomereik, e.a. zouden een duurzame vervanging kunnen zijn voor de huidige afgeleefde populieren. Het is een moerasbos dat – behoudens het knuppelpad – nauwelijks toegankelijk is. Voor het steeds dichter bewoonde centrum zou het bos door het aanleggen van bijkomende knuppelpaden in het Wisselbosje eveneens aangewezen zijn.

Schepen Pascal Rousseau, bevoegd voor openbaar groen, parken en plantsoenen, antwoordde dat het Wisselbosje deel uitmaakt van het door Agentschap Natuur en Bos (ANB) goedgekeurd bosbeheersplan van Merelbeke en dat het Wisselbosje daarin wordt omschreven als biologisch zeer waardevol. Dit houdt in dat enkel spontane begroeiing en ruimen van bomen om veiligheidsredenen toegestaan is. Een heraanplant van het Wisselbosje is dus enkel mogelijk, mits herziening van het bosbeheersplan en dit is afhankelijk van ANB. Hetzelfde geldt voor het meer toegankelijk maken van het Wisselbosje.

De schepen is wel bereid te onderzoeken in hoeverre aan de rand van het Wisselbosje, parallel met de kerkhofmuur, een wandel- en fietspad zou kunnen aangelegd worden om de site van het toekomstig parkje naast het Cultuurhuis te verbinden met de site van de oude tramstelplaats. Op die manier zou de rand van het Wisselbosje wel meer toegankelijk kunnen gemaakt worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is