Gemeentebestuur loopt niet hoog op met gemeentelijk onderwijs

Op 1 april 2013, over deze onderwerpen: Onderwijs

0 euro. Zo veel wil het gemeentebestuur van CD&V, Open VLD en SP.A investeren in het gemeentelijk onderwijs in het centrum. Nul euro dus voor honderden kinderen. Nul euro voor hun toekomst. De N-VA verzet zich hevig tegen dit totaal gebrek aan visie en ambitie.

CD&V, Open VLD en SP.A moeten bekennen wat onderwijs voor hen waard is naar aanleiding van de problemen met de basisschool in de Bergwegel. De school barst al jaren uit haar voegen. De directeur van de scholengemeenschap - waartoe ook de basisschool in de Kloosterstraat behoort - wil daarom enkel nog de eerste en tweede kleuterklas in de Bergwegel organiseren. Alle andere klassen zouden in het grotere gebouw in de Kloosterstraat terechtkomen.

 

Totaal gebrek aan visie

Hoewel dit op het eerste gezicht een goed idee lijkt, duidt het toch op weinig visie en voorzienigheid. Ten eerste zou deze regeling het de ouders extra moeilijk maken. Heel wat ouders met meer dan één kind zouden verplicht zijn hun kinderen naar twee locaties te brengen. Het jongste kind naar de Bergwegel brengen en het oudste zelf naar de Kloosterstraat laten gaan, is niet veilig. Zulke jonge kinderen zelf de Hundelgemsesteenweg in het centrum laten oversteken, is vragen om tragedies.

Bovendien lijkt de oplossing ons een pedagogische misslag van formaat. Kinderen worden na de tweede kleuterklas uit de vertrouwde omgeving weggerukt en in een grote school vol oudere kinderen gedropt zonder enige aanloopperiode.

In de gemeenteraadscommissie onderwijs werden de verantwoordelijken daarover ondervraagd. Hun antwoorden kwamen steeds neer op hoe de invulling van de beschikbare ruimte in Bergwegel en Kloosterstraat volgens hen tot zo min mogelijk capaciteitsproblemen kon leiden. Pragmatiek juichen we toe, maar niet als het ten koste gaat van pedagogiek.

Los van de organisatorische problemen voor de ouders en het gebrek aan een pedagogische visie is het bovendien gewoonweg geen duurzame oplossing. De plaatsen in het gemeentelijk onderwijs zijn nu al krap. In de nabije  toekomst komen er dankzij twee verkavelingen in het centrum meer dan 200 woningen bij.

De voorgestelde oplossing lost het capaciteitsprobleem tijdelijk op, maar zodra de gezinnen die zich hier komen vestigen ook op zoek gaan naar scholen, komt het gemeentelijk onderwijs opnieuw in de problemen en zullen burgers ontgoocheld moeten worden. Een recent uitgevoerde omgevingsanalyse wijst trouwens expliciet op het belang van voldoende plaatsen in basis- en kleuteronderwijs.

 

Kiezersbedrog

Toen we schepen van onderwijs Isabel Van De Steene (CD&V) daarmee confronteerden was het antwoord hallucinant. "Het is een duurzame oplossing voor deze legislatuur", zei ze zonder blikken of blozen. Verder kijken dan de komende 6 jaar is blijkbaar geen ambitie.

De N-VA wil wel investeren in het gemeentelijk onderwijs in het centrum. Voor ons bestaat de enige duurzame oplossing erin om de school in de Bergwegel uit te breiden zodat die meer leerlingen kan herbergen. Alleen zo zullen we in het centrum voldoende plaatsen kunnen aanbieden in het gemeentelijk onderwijs.

Dat dat trouwens geeneens zo'n slecht idee is, staat zwart op wit in het verkiezingsprogramma van CD&V. Daarin staat te lezen dat de partij de school in de Bergwegel wilde uitbreiden. Schepen Van De Steene gooide het eigen programma zonder enige zweem van twijfel in de prullenmand. "Dat was toch maar een pamfletje", klonk het. Een mooie naam voor de beloftes aan de burger...

 

Investeren waar het moet! 

Open VLD is in elk geval gelukkig met de beslissing. Ze kost immers geen cent aan extra investeringen. En hoewel het lovenswaardig is dat Open VLD de vinger op de knip wil houden, vraagt de N-VA met aandrang dat het beschikbare budget op een oordeelkundige manier wordt besteed.

Want er is wel degelijk geld voor het gemeentelijk onderwijs. Het schepencollege trekt liefst 2 miljoen euro uit voor een nieuw schoolgebouw in Lemberge, een energiezuinig gebouw dat jammer genoeg amper 75 leerlingen kan herbergen. Terwijl in het centrum honderden leerlingen in de kou blijven staan.

Bovendien is er wel nog geld voor onzin als een kandidatuurstelling voor het Belgisch kampioenschap veldrijden in 2017 of nutteloze reisjes van schepenen naar Benin voor de noord-zuidsamenwerking.  De slogan van Open VLD bij de verkiezingen 'Verder met visie' blijkt nu al niet meer dan een holle doos.

De bestuurders willen blijkbaar met zo min mogelijk gedurfde beslissingen de komende zes jaar doorkomen in de hoop daarna verder te mogen prutsen. Als het van de N-VA afhangt, zal de alvast niet het geval zijn. We zullen ons om te beginnen met hand en tand verzetten tegen beslissingen die de toekomst van onze kinderen hypothekeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is