Geen Belgisch Kampioenschap Veldrijden, toch betalen

Op 26 mei 2013, over deze onderwerpen: Financiën, Sport

In januari bracht de meerderheid in de gemeenteraad het heuglijke nieuws dat de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) in maart 2012 de kandidatuur van Merelbeke voor het Belgisch Kampioenschap Veldrijden in 2017 aanvaard had.  Die kandidatuur kostte – los van de organisatorische kosten uiteraard – “amper 225.000 euro”, aldus de schepen van sport.

In moeilijke economische tijden en zonder enige inspraak van de gemeenteraad had de meerderheid vlak voor het verkiezingsjaar 2018 dus een prestige-evenement binnengehaald.

De oppositie steigerde en haalde zijn slag thuis. Geconfronteerd met de terechte tegenstand tegen deze ‘zotte kosten’ trok de meerderheid de kandidatuur in.

Even de KBWB verwittigen van die beslissing vond de meerderheid niet nodig. Pas nadat de Bond de beslissing in de pers moest vernemen, had het gemeentebestuur het fatsoen een brief te sturen.

 

Contractbreuk

De Bond stuurde daarop een kwade brief. Ze wijzen erop dat er na de aanvaarding van de Merelbeekse kandidatuur in maart 2012 een overeenkomst tot stand kwam. Die overeenkomst werd nog versterkt nadat de meerderheid in februari – en dus na de bewuste gemeenteraad – nog om uitstel vroeg voor de eerste betalingsschijf.

Uiteindelijk besloot de meerderheid wellicht pas in maart of april om de kandidatuur terug te trekken. Helaas was er dus op dat moment al sprake van een overeenkomst.

De meerderheid wilde in de gemeenteraad van januari blijkbaar enkel ter info meegeven dat het BK Veldrijden in 2017 naar Merelbeke kwam. Pas toen ze niet het verhoopte applaus kregen, maar met de neus op de financiële realiteit werden gedrukt, kwamen ze op hun stappen terug. Dat ze op dat moment eigenlijk al niet meer terug konden, vertelden ze er tijdens die gemeenteraad niet bij.

 

Geen BK, toch betalen

De conclusie is jammerlijk. Na de terechte kritiek van de oppositie trok het gemeentebestuur zijn staart in op een moment dat die eigenlijk al niet meer kon worden ingetrokken. De KBWB onderneemt nu juridische stappen die ons naar alle waarschijnlijkheid heel wat geld zullen kosten. Nutteloos geld, bovendien!

Bedankt CD&V, Open VLD en sp.a voor alweer een sterk staaltje van doordacht beleid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is