De N-VA in de gemeenteraad in een notendop

Op 28 oktober 2013, over deze onderwerpen: Cultuur, Financiën, Mobiliteit en openbare werken, Sport, Wonen en natuur

Kerkfabrieken vragen toelage met meerjarenplannen die nergens naar lijken

De meerjarenplannen van de kerkfabrieken hangen met haken en ogen aan elkaar. Ondanks de wettelijke verplichting was er geen afsprakennota tussen het schepencollege en de centrale kerkraad noch een verslag van het overleg tussen die twee organen. En dat was niet het enige gebrek: er stonden investeringen in die thuishoorden op het exploitatiebudget en omgekeerd, er was geen spreiding van de investeringen over meerdere jaren en er was geen of weinig toelichting bij de investeringen.

Onze fractie onthield zich dan ook omwille van zo veel amateurisme. Toelagen vragen aan de gemeente op basis van gebrekkige plannen is in deze tijden van besparingen niet gepast. Alleen het plan van de kerk Sint-Pieters-Banden in Merelbeke Centrum keurden we goed. Daar werd immers geen toelage gevraagd. De burgemeester kon niet anders dan deze kritiek beamen en beloofde de opmerkingen over te brengen.

 

Aanplanting nieuwe bomen na heraanleg Lamstraat

Toen de Lamstraat werd heraangelegd, moesten 40 bomen (waaronder enkele waardevolle knotswilgen) sneuvelen voor de aanleg van een vrijliggend fietspad. De aanplanting van nieuwe bomen werd beloofd, maar niet in het bestek opgenomen. De gemeente zou de aanplanting in eigen beheer doen.

N-VA-raadslid Evi Maes vond dat het stil bleef over die bomen, zeker nu het plantseizoen is aangebroken. Ze vroeg wanneer die bomen er zouden komen. De schepen verzekerde haar dat ze binnenkort met de aanplanting van 59 zomereiken en krentebomen zullen beginnen. We volgen op...

 

Mortier wijst college nogmaals op de wet…

Door de werken aan de R4 moeten een aantal nieuwe wegen, tunnels en bruggen een naam krijgen. Voor één van deze tunnels stelde het schepencollege de “Daniël Vandepittebrug” voor. Op zich een goed idee, ingenieur Vandepitte heeft aan wieg gestaan van tal van infrastructuurwerken in de omgeving van Merelbeke.

Maar N-VA-raadslid Guido Mortier wees het schepencollege erop dat het voorstel in strijd was met de wet. Het is immers niet toegestaan namen de gebruiken van nog levende personen (tenzij het een lid van koninklijke familie betreft). Het punt werd afgevoerd. Het schepencollege zal nu aan de gouverneur een uitzondering vragen.

 

Kostprijs inzet politie in Liedermeerswijk tijdens matchen AA Gent

Tijdens matchen van AA Gent vergt de handhaving van het parkeerverbod voor bezoekers in de Liedermeerswijk 7 tot 13 agenten voor 6 uur. N-VA-raadslid Evi Maes stelde de terechte vraag of de extra inzet op termijn geen extra bijdrage zou vragen van Merelbeke aan de politiezone.

De burgemeester liet weten dat de politiezone op dit moment onderzoekt wat de kost is van alle sportmanifestaties in de verschillende gemeenten (Merelbeke, Melle, Oosterzele en Destelbergen) van de politiezone. Als die gegevens bekend zijn, zal de politieraad een conclusie kunnen trekken over de verdeling van de kosten. N-VA Merelbeke zal dit nauwgezet opvolgen.

 

N-VA wil bezoekers kerkhof helpen

Allerheiligen brengt heel wat mensen naar het kerkhof. Velen hebben tijdens hun bezoek moeite om het graf van een overleden familielid terug te vinden. N-VA-raadslid Bea Coppens vroeg of het mogelijk was een lijst met alle graven op een zichtbare plaats te hangen zodat bezoekers die kunnen raadplegen. Ze vroeg ook de sanitaire voorzieningen op het kerkhof tijdens de drukste dagen van het jaar open te houden.

De schepen zou ervoor zorgen dat het sanitair open blijft. De lijst was een ander paar mouwen. Eerst moet het gemeentebestuur de locatie van alle graven digitaliseren. Dit handige hulpmiddel zal dus niet voor dit jaar zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is