Betere bescherming van uw gegevens dankzij de N-VA

Op 28 september 2013, over deze onderwerpen: Veiligheid

Dankzij N-VA Merelbeke zal de gemeente uw persoonlijke gegevens beter beschermen. Een voorstel van N-VA-raadslid John De Vlaminck leidde tot het aanstellen van een preventieadviseur die over de beveiliging van uw gegevens waakt. En dat is een bijzonder goede zaak.

De bescherming van uw persoonlijke gegevens is een brandend actueel onderwerp. Onlangs nog slaagde een hacker erin binnen slechts luttele minuten in te breken in de beveiligde gedeelten van de website van de gemeente Zottegem.

Persoonlijke gegevens slecht beveiligd

Zonder al te veel moeite kreeg hij toegang tot kostbare persoonlijke gegevens van de inwoners. Hij noemde de beveiliging ‘amateuristisch’. Blijkbaar is de beveiliging van heel wat sites van gemeenten erbarmelijk.

Dat is bijzonder pijnlijk. De gemeente beschikt immers over bijzonder gevoelige gegevens van de inwoners. Denk alleen al maar aan het bevolkingsregister waarin al uw officiële gegevens verzameld zijn.

Ook in Merelbeke is de beveiliging niet perfect. “Zoals in veel gemeenten is ook in Merelbeke de ICT-verantwoordelijke verantwoordelijk voor de beveiliging van de gegevens. Dat is niet ideaal. Een ICT-verantwoordelijke maakt immers de beveiliging die technisch mogelijk is met de middelen die hij heeft, terwijl hij net zou moeten vertrekken van wat nodig is om daarna de juiste middelen te zoeken”, legt De Vlaminck uit.

Preventieadviseur

De Vlaminck drong er dan ook stevig op aan om die bevoegdheid bij iemand anders te leggen. Het schepencollege deelde onze bekommernis. De nieuw aan te werven preventieadviseur zal ook de bevoegdheid krijgen om de beveiliging van uw gegevens te verzekeren.

“Hij zal eerst kijken wat nodig is om een waterdichte beveiliging te hebben. Het is daarna aan de ICT-verantwoordelijke om ervoor te zorgen dat dit technisch ook lukt. Dat is de enige juiste volgorde”, benadrukt De Vlaminck.

N-VA Merelbeke zal erop toezien dat wat beloofd is ook wordt uitgevoerd. Uw gegevens zijn te kostbaar om zomaar te grabbel te gooien aan mensen met slechte bedoelingen!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is