Aandacht voor de zwakke weggebruiker bij het doven van de straatverlichting tijdens de nacht

Op 29 oktober 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid

Via de pers vernamen we dat de gemeente Merelbeke de straatverlichting zal doven van middernacht tot 5u ‘s morgens. Door de hoog oplopende energieprijzen is dit een begrijpelijke maatregel. Met het oog op de veiligheid van de zwakke weggebruiker formuleerde N-VA-gemeenteraadslid Rosine Van Gysegem een aantal bedenkingen en vragen.

Ze suggereerde o.a. om de straatverlichting in het weekend ook 's nachts te laten branden om de veiligheid van de uitgaande jeugd verhogen. De bevoegde schepen beloofde om de lichten op de grote invalswegen (Hundelgemse steenweg, Gaverse steenweg, Poelstraat) te laten branden. Dimmen van de lichten is niet mogelijk omdat momenteel slechts 35% van de straatverlichting verled is. Het is niet de bedoeling om in de toekomst, ook niet na de energiecrisis, alle lichten de ganse nacht te laten branden.

Alle zebrapaden van accentverlichting voorzien is niet mogelijk maar de gemeentediensten zullen controleren of de bestaande allemaal werken. Men is momenteel volop bezig met de belijning van de straten.

In overleg met de politie zal een actie opgesteld worden om jongeren te sensibiliseren om zich zichtbaar te maken in het donker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is