Naar een totaalverbod om vuurwerk af te steken in Merelbeke?

Op 29 januari 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid

Op de gemeenteraad van 28 januari 2020 stelde gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) voor om geen afwijkingen meer toe te staan op het vuurwerkverbod op het grondgebied van de gemeente Merelbeke en als gemeentebestuur zelf geen vuurwerk meer te organiseren. De burgemeester was het voorstel genegen en beloofde het te verdedigen bij zijn collega-burgemeesters van de politiezone Rode en Schelde.

Vlaams decreet
Door het decreet van 26 april 2019 – unaniem aanvaard in het Vlaamse Parlement – is het verboden vuurwerk af te steken, behoudens uitdrukkelijke toelating van de gemeentelijke overheid. Dit decretaal verbod op vuurwerk is gesteund om redenen van veiligheid, dierenwelzijn en openbare rust. Een 40-tal gemeenten hebben reeds een totaalverbod ingevoerd.

Vuurwerk in Merelbeke
In Merelbeke stond de burgemeester een afwijking op dit verbod toe tijdens de oudejaarsnacht van 31 december 2019 op 1 januari 2020. Voorgaande jaren organiseerde het gemeentebestuur meermaals zelf een vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en op kermissen. Op 1 januari 2020, kort na middernacht, brandde een bedrijf in de Nijverheidsweg volledig af, mogelijks veroorzaakt door vuurwerk door afgestoken op een nabijgelegen terrein.

Voorstel voor een totaalverbod op vuurwerk
Gemeenteraadslid Guido Mortier (N-VA) wees er op dat de toelating van de burgemeester hierop neerkwam dat iedereen vuurwerk mocht afsteken in de nieuwjaarsnacht van 1 januari 2020 tussen middernacht en 01.00 uur. Het gebruik van geluidsarm vuurwerk werd ‘aangeraden’, maar niet opgelegd.
Vuurwerk is onveilig en veroorzaak veel dierenleed. In 4 gemeenten (Merelbeke, Denderleeuw, Temse en Brakel) werd brand veroorzaakt en enkele dieren overleefden het niet. Natuurpunt bewees aan de hand van warmtecamera’s dat duizenden vogels (vooral ganzen en meeuwen) werden opgeschrikt en rond middernacht massaal opvlogen over de Noordzee. Over hun lot is niets bekend. Iedereen die een huisdier heeft weet dat vooral honden een panische angst hebben van vuurwerk. Ook paarden en koeien slaan soms op hol. Vandaar het voorstel om een totaalverbod op vuurwerk in te voeren op het grondgebied van Merelbeke.

Standpunt burgemeester
De burgemeester – zelf een paardenliefhebber – was het voorstel van raadslid Guido Mortier (N-VA) genegen, maar wou dit eerst bespreken met zijn collega-burgemeesters van Melle, Oosterzele en Destelbergen om zo tot een eenvormig standpunt te komen binnen de politiezone Rode en Schelde. Het nieuwe algemeen politiereglement van de 4 gemeenten van de politiezone wordt eerstdaags besproken op de gemeenteraadscommissie. Hopelijk wordt in gans de politiezone een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk ingevoerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is