Vlotte en veilige fietsverbinding over Ringvaart in Merelbeke dankzij omgevingsvergunning nieuwe Bergwijkbrug

Op 27 november 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Weldra kunnen de voorbereidende werken starten voor de vervanging van de oude Bergwijkbrug ter hoogte van de Fraterstraat in Merelbeke. De Vlaamse Waterweg NV kreeg daartoe vandaag van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir een omgevingsvergunning. Door de nieuwe brug kan de verkeerssituatie aanzienlijk verbeterd worden, met vlotte en veilige fietsverbindingen over en langs de Ringvaart.

De bestaande Bergwijkbrug is meer dan 60 jaar oud en dringend aan vervanging toe om een vlotte verbinding te garanderen tussen de Florawijk en de stationsomgeving van Merelbeke (in het noorden) en Lemberge, de bedrijvenzone en de campus dierengeneeskunde (in het zuiden).
De heraanleg van de verouderde brug zal zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en biedt ook mogelijkheden voor een grotere doorvaart op de Ringvaart. Tegelijk voorziet het project een forse verbetering van de veiligheid en het comfort voor de fietsers.

VEILIGE VERBINDINGEN VOOR FIETSERS EN ZACHTE WEGGEBRUIKERS
Er komt niet alleen een nieuwe brug, maar ook de kruispunten, de fietspaden en de bermen rond de brug worden heraangelegd. De nieuwe brug zal 3 rijstroken voor wagens hebben: twee in de richting van het zuiden en één in de richting van het noorden. Een bijkomende afslagstrook op de brug zorgt voor een vlottere  verkeersdoorstroming vanuit het noorden, richting R4.Voor de fietsers is er een afgescheiden fietspad van 3,5 meter breed, met daarnaast een voetpad.
De fietsers langs de Ringvaartstraat enverderop langs de Verbrande Heiwegel (tussen Fraterstraat en Gontrode Heirweg, achter de Heiwijk) zullen via een onderdoorgang onder de nieuwe brug doorkunnen, waardoor een belangrijke conflictsituatie tussen het gemotoriseerd en fietsverkeer verdwijnt.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is