Subsidies voor groene gordel in Afrika

Op 23 februari 2020, over deze onderwerpen: Ontwikkelingssamenwerking

Een van de vier criteria binnen het gemeentelijk subsidiereglement behelst de mogelijke ondersteuning van diverse mondiale projecten.

In dit kader vroeg N-VA-fractieleider Rik De Vis het college om een Pan-Afrikaanse project met een subsidie te ondersteunen.  

Het betreft een project van de vzw Ondernemers Zonder Grenzen voor de uitbouw van een groene gordel (Great Green Wall) van 15 km breed om het Afrika-continent van west naar oost te bebossen (van Senegal over Mali-Burkina Faso-Nigeria-Tsjaad-Soedan- Eritrea).

De FAO  (voedsel-en landbouworganisatie van de verenigde Naties) werkt voor de bebossing met een speciale ploegtechniek (Vollerani-techniek) die werd  ontwikkeld door onze landgenoot Ingenieur Van Damme .

De Ondernemers Zonder Grenzen proberen jaarlijks een 3.000 Ha bos aan te planten. Ze overleggen met de lokale bevolking en selecteren een mix van soorten die ecologisch en economisch interessant zijn. De economische kettingreactie is fascinerend. Waar de bomen groeien, kan het water weer doordringen in de grond, wat de opbrengst van de landbouw verhoogt. Het gras tussen de bomen wordt afgesikkeld en verkocht aan de nomaden, die blij zijn dat hun vee kan aandikken. De aangeplante Acacia’s trekken bijen aan en worden ingezet voor de productie van honing en gum. Dat alles heeft een sociale weerslag. De verhoogde welvaart zorgt ervoor dat meer kinderen naar school kunnen en de vrouwen zich economisch versterken. Met deze bossen zien mensen weer een toekomst in een streek (Shahel Woestijn) die voordien op sterven na dood was.

Laat ons dit niet cynisch wegschuiven, het is een druppel op een hete plaat – maar er is gespijbeld, geklapt en gezongen voor het klimaat en laat ons nu als Merelbeke er iets aan doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is