Schepencollege laat de harmonie Sint-Cecilia Merelbeke stikken

Op 27 oktober 2021, over deze onderwerpen: Cultuur, Goed bestuur

De Koninklijke harmonie Sint-Cecilia Merelbeke is al jaren op zoek naar een geschikte repetitieruimte. Het nieuwe Cultuurhuis in Merelbeke is geen oplossing voor de harmonie, tenzij éénmaal per jaar voor het uitvoeren van een concert.  Maar de harmonie repeteert minstens 50 keer per jaar (wekelijks) en heeft daarvoor geen geschikte repetitieruimte.

Door de bouw van het nieuwe Cultuurhuis kwam het vroegere gemeenschapscentrum ‘t Groenendal vrij. Het college wenst evenwel dit gebouw te verkopen omdat ze er geen bestemming voor hebben. Op de gemeenteraad van 26.10.2021 stelt raadslid Guido Mortier (N-VA), ontslagnemend voorzitter en spelend lid van de harmonie, voor om ’t Groenendal niet te verkopen en tijdelijk ter beschikking te stellen van de harmonie en andere socio-culturele verenigingen die huisvestingsproblemen hebben.

Raadslid Guido Mortier gaf een gedetailleerd overzicht van een 20-tal Merelbeekse socio-culturele, sport- en jeugdverenigingen aan wie de gemeente onderdak verleent in haar infrastructuur of een investeringstoelage geeft voor hun accommodatie op private gronden. Slechts enkele verenigingen vallen uit de boot, zoals de harmonie Sint-Cecilia Merelbeke en de toneelvereniging De Sally’s.

Schepen Isabelle Van De Steene (CD&V) antwoordde dat ’t Groenendal niet aan de orde was en zal verkocht worden. Zij wist niet eens dat 1,5 jaar geleden een uitdrukkelijk verzoek om huisvesting van de harmonie was gericht aan schepen van cultuur Luc Van Huffel (Open VLD). Toen raadslid Guido Mortier haar verweet de harmonie te laten stikken, sprong schepen Pascal Rousseau (CD&V) haar bij. Het is duidelijk dat de harmonie niet moet rekenen op enige effectieve hulp van het gemeentebestuur voor haar huisvestingsprobleem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is