Provincie Oost-Vlaanderen geeft miljoenencadeau aan projectontwikkelaar

Op 10 april 2018

De provincie Oost-Vlaanderen verkoopt een deel van de Gentse Leopoldskazerne aan een projectontwikkelaar voor 5,5 miljoen euro. Nochtans betaalde de provincie daar vijf jaar geleden zelf nog 13,7 miljoen euro voor.

De provincie geeft zo een miljoenencadeau aan de projectontwikkelaar – een consortium rond Matexi en DMI Vastgoed – voor de private ontwikkeling van woningen, appartementen en een jeugdhotel.

De verklaring schuilt in de ontwikkeling van een ander deel van de kazerne. Dat wordt momenteel door dezelfde projectontwikkelaar gerenoveerd tot provinciehuis. Volgens de aanbesteding mag daarbij de prijs van 52 miljoen euro niet worden overschreden.

Om binnen dat budget te kunnen blijven, mocht de projectontwikkelaar gewoon zelf de aankoopprijs bepalen voor het andere deel van de kazerne dat hij privaat kan ontwikkelen.

Daarbij  werd niet eens een schattingsverslag opgemaakt. Nochtans werd de waarde van de grond  – waar de provincie dus zelf 13,7 miljoen euro voor neertelde – recent flink opgewaardeerd dankzij een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan dat de bouw van woningen mogelijk maakt.

Defensie

De Leopoldskazerne is een 2 ha groot voormalig militair domein langs de Gentse binnenring ter hoogte van het Citadelpark. Het is een toplocatie in de stad, gelegen in de zogenaamde ‘kunstdriehoek’ van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten.

Eind 2013 besliste de Oost-Vlaamse provincieraad om het deel van de Leopoldskazerne van Defensie te kopen voor 13,7 miljoen euro. De stad Gent verkocht haar deel van de kazerne in september 2016 voor 6,45 miljoen euro aan de provincie. Zowel Defensie als de stad Gent waren de kazerne liever kwijt dan rijk.

Het is dat 13,7 miljoen kostende deel van Defensie dat de provincie nu doorverkoopt, voor 5,46 miljoen euro aan DMI Vastgoed (rond de Limburgse families De Mot en Houwen) en Matexi (rond de Oost-Vlaamse familie Vandevyvere).

De verkoop kadert in de gehele ontwikkeling van de site, waaronder dus ook een nieuw provinciehuis waar alle diensten gecentraliseerd worden.

Bron: Apache

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is