Plannen sportinfrastructuur op lange baan – de rol van de baardvleermuis in Melsen

Op 28 november 2015, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Sport

Al van toen dit gemeentebestuur zijn meerjarenplan 2014-2019 voorstelde, noemt N-VA Merelbeke de plannen op vlak van sportinfrastructuur veel te omvangrijk voor een gemeente als Merelbeke. Enkele inwoners van Melsen scharen zich nu achter ons standpunt dat het Sportpark Melsen er niet moet komen. Zij hebben een advocaat onder de arm genomen die het gemeentebestuur wijst op de aanwezigheid van een bedreigde diersoort: de baardvleermuis.

De baardvleermuis

Enkele inwoners van Melsen verzetten zich tegen de bouw van een Sportpark in Melsen. Zij namen advocate Griet Cnudde onder de arm – dezelfde advocate die een kortgeding aanspande tegen het tweede weekend van Tommorowland, de Sinksenfoor deed verhuizen en de Brusselse kerstmarkt Winterpret korter en kleiner wil. In een brief aan het schepencollege wijst Cnudde op de aanwezigheid van de bedreigde baardvleermuis op de terreinen waar het Sportpark Melsen moet komen (drie voetbalterreinen tussen de Haerlinckstraat, de Bollaertstraat, de Warandestraat en Moelinckxveld). Ze wil dat het college van die plannen afziet.

Schepencollege stopt projecten sport in de koelkast

Intussen is het college al bezig hun projecten uit het meerjarenplan in de koelkast te stoppen.

  • Het schattingsverslag voor de aankoop van de gronden voor het Sportpark Melsen is binnen, maar de schepen van sport heeft in de Sportraad laten weten dat het project in elk geval niet voor deze legislatuur is. In de gemeenteraad verduidelijkte de schepen dat hij openstaat voor alternatieven. Dat is alvast goed nieuws. De N-VA blijft hier kiezen voor een opwaardering van de huidige infrastructuur voor de voetbalclub van Melsen.
  • In de Sportraad is ook gezegd dat de judo- en tafeltennisclub in het oude TUCO-gebouw aan de Plataan blijven. De plannen voor een polyvalente zaal in Sportpark Flora in de Koestraat lijken dus ook van de baan.

Irrealistische en overbodige plannen

Voor de N-VA is dat geenszins een verrassing. Het meerjarenplan 2014-2019 leest op vlak van sport als een wensdroom: de realisatie van een tweede sporthal Ter Wallen, het sportpark Molenkouter, het sportpark Melsen en een polyvalente zaal in het sportpark Flora. Dat is gewoon te veel infrastructuur voor Merelbeke:

  • Een tweede sporthal bouwen terwijl de eerste nog niet eens 100% van de tijd benut wordt;
  • Een sportpark Melsen op een boogscheut van een ander gepland sportpark Molenkouter is niet nodig. Bovendien zou voor de voetbalclub Melsen een opwaardering van de infrastructuur volstaan.

Bovendien zijn de plannen onbetaalbaar gezien onze financiële toestand en de noodzaak een nieuw rusthuis te bouwen. Het schrappen van een deel van de plannen was een kwestie van tijd. De N-VA heeft altijd gezegd dat het schepencollege de kiezer een rad voor de ogen draaide met hun buitensporige investeringsagenda. Het schepencollege krijgt in de baardvleermuis uit het niets een bondgenoot om zich achter te verstoppen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is