Nil Volentibus Arduum - Voor zij die willen, is niets onmogelijk

Op 20 juni 2010

Historisch. Een ander woord gebruiken zou de verkiezingen van 2010 te kort doen. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis zijn niet de socialisten, niet de liberalen, nee, zelfs niet de katholieken de grootste partij. Uw stem en die van velen met u ging naar het Vlaams-nationalisme.

N-VA schrijft daarmee een volgend hoofdstuk in een succesverhaal dat zijn gelijke niet kent. In onze korte bestaansgeschiedenis zijn we erin geslaagd het Vlaams-nationalisme weg te trekken van het extremisme van het Vlaams Belang.  Met een boodschap van optimisme in plaats van een boodschap van verzuring. Met een blik gericht op de toekomst. Weg van de navelstaarderij die ons als Vlaming al te vaak werd opgedrongen.

De overwinning van N-VA is een overwinning van heel Vlaanderen. De laatste drie jaren van stilstand hebben ons immers geen goed gedaan. Het is de hoogste tijd dat we dit land omvormen tot een staat die werkt. Een staat waarin zowel Vlaanderen als Wallonië zelf kunnen bepalen wat goed voor hen is. Onze overwinning heeft de politici aan de overkant van de taalgrens duidelijk gemaakt dat het ons menens is. Nu of niet meer. Zo simpel is het.

De overwinning van N-VA is in heel Vlaanderen dan ook breed gedragen. In elke provincie en in zowat elke gemeente wordt N-VA de grootste partij. Zelfs in het van oudsher linkse bastion Gent staken we de SP.a voorbij. Ook in Merelbeke verpletterde N-VA de concurrentie.

De overwinning van N-VA is in heel Vlaanderen dan ook breed gedragen. In elke provincie en in zowat elke gemeente wordt N-VA de grootste partij. Zelfs in het van oudsher linkse bastion Gent staken we de SP.a voorbij. Ook in Merelbeke verpletterde N-VA de concurrentie.

Maar deze eclatante overwinning is geen eindpunt. Nu begint het nog maar. We zullen bruggen moeten bouwen naar Wallonië. Alarmbelprocedures, belangenconflicten en andere beschermingsmaatregelen in de Belgische Grondwet verplichten ons om er samen uit te komen. Maar we zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk in ons voordeel zal spelen.

Zo kunnen we samen beslissen om meer apart te doen en toch de wederzijdse solidariteit te behouden. Zij het dan wel op een transparante basis. Apart en toch samen zullen we het nodige doen om België economisch overeind te houden. Meer nog, sterker te maken. En verdorie, samen moeten we BHV voor eens en altijd van tafel vegen. Dat kleine stukje aardkloot is al veel te lang een loodzwaar blok aan het been. Samen pakken we de Gordiaanse knoop die België nu is aan. Lus voor lus zullen we proberen zorgen voor betere en efficiëntere structuren.

Daarvoor heeft u, beste kiezer, ons een hefboom gegeven. En daarvoor danken wij u. Uw vertrouwen sterkt ons in de overtuiging dat we het gelijk aan onze kant hebben. Dat waar N-VA voor staat goed is voor Merelbeke, Vlaanderen en ja, zelfs voor België. Bedankt!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is