N-VA Merelbeke vraagt verbod op roofvogelshows

Op 4 maart 2018, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Roofvogels zijn geen huisdieren. Roofvogelshows geven de foute indruk dat deze dieren makkelijk te houden zijn. N-VA Merelbeke wil ze daarom verbieden op het grondgebied van Merelbeke.

Vogelbescherming Vlaanderen voert al sinds 2015 de campagne 'Alleen uilen kopen echte uilen' om duidelijk te maken dat roofvogels door hun opmerkelijke bouw en bijzondere levenswijze zeer hoge eisen stellen aan hun leefomgeving. Zelfs al zijn roofvogels en uilen in gevangenschap geboren, ze wennen nooit aan een leven in een kooi of huiskamer of vastgebonden aan een touw.

Roofvogels houden, is is momenteel meer en meer populair. Activiteiten met roofvogels, zoals roofvogelshows, geven de valse indruk dat roofvogels gemakkelijk te houden en te trainen zijn. Roofvogels voeren echter alleen maar kunstjes uit als ze hongerig gehouden worden. Dit veroorzaakt veel dierenleed. Geen enkele vogel wordt trouwens getoond in zijn natuurlijke habitat.

'Om deze en nog andere redenen hebben steden zoals Antwerpen, Oostende, St Niklaas en recent nog Gent al een verbod ingesteld op het showen van deze dieren op openbare terreinen. Ook in Merelbeke - vogelvriendelijke gemeente met een vogelasiel - zou dit verbod er moeten komen', aldus John

De gemeente deelt de bezorgdheid van John, maar wil dit liever op het niveau van de politiezone aanpakken. John zal daarom zijn voorstel in de politieraad herhalen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is