N-VA Merelbeke vraagt toelage voor bloemenstroken

Op 3 september 2017, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

In de gemeenteraad van juni vroeg Guido Mortier of de gemeente een toelage wil geven aan landbouwers die op de randen van hun perceel bloemen of gras laten groeien. Dat is een weldaad voor de bijenpopulatie en is ook een verfraaiing van het landschap. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid.

We kennen ze allemaal. De metershoge muren van maïs langs onze trage wegen voor voetgangers en fietsers. Nochtans kan het anders. De Vlaamse Landbouwmaatschappij biedt een toelage van 1.972 euro per hectare per jaar aan landbouwers die op de randen van hun perceel bloemen of gras planten. 

Dat heeft twee grote voordelen:

  • Stroken bloemen zijn een weldaad voor de bijenpopulatie die al jaren onder druk staat. Bijen zijn cruciaal in ons ecosysteem omdat ze voor de bestuiving van veel planten zorgen.
  • Smalle stroken bloemen of gras langs de landbouwpercelen maken het landschap mooier. Het is in elk geval veel mooier dan een muur van maïs.

De gemeente zou landbouwers kunnen stimuleren om dit te doen, door een extra toelage toe te kennen. 50% of 986 euro per hectare per jaar zou moeten volstaan.

De gemeente onderzoekt de vraag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is