Mogelijkheid tot cameraschild tegen inbrekers wordt onderzocht

Op 25 juni 2014, over deze onderwerpen: Veiligheid

U heeft wellicht nog nooit de term ANPR-camera (automatic number plate recognition) gehoord. Toch kan dat ding ons heel wat ellende besparen. Zo’n camera’s met nummerplaatherkenning gericht inzetten, kan de politie helpen om inbrekers en andere misdadigers snel op te sporen.

‘Onze politiezone heeft nu één camera’, vertelt John De Vlaminck. ‘Ik zou het debat willen voeren om tot een cameraschild te komen op interessante plaatsen als de op- en afritten van snelwegen. Als we dat in samenwerking met andere zones organiseren, wordt de toegang tot onze zone constant gemonitord en kan de politie snel en adequaat reageren na bijvoorbeeld een diefstallenreeks.’

Veiligheid van de burger staat voorop

Andere zones doen dat al. In West-Vlaanderen wordt onder coördinatie van de gouverneur een cameraschild gebouwd rond de snelwegen en ter hoogte van de Franse grens (tegen de grenscriminaliteit); in Vlaams-Brabant leggen politiezones een cameraschild ter hoogte van de Brusselse Ring als wapen tegen de criminaliteit uit Brussel.

‘Zo’n camera’s zijn evenwel niet goedkoop, maar de veiligheid van onze burgers staat voorop. Bovendien kunnen we op zoek gaan naar partners als de federale politie of het Agentschap Wegen en Verkeer om de lasten te delen’, legt John uit.

‘Het debat erover is in de politieraad voorzien in het najaar. De meerderheid is mijn voorstel gelukkig absoluut niet ongenegen. Ik heb er goede hoop op dat dit erdoor komt.’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is