Minister van erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beschermt gedenkbeeld Wereldoorlogen in Merelbeke

Op 1 december 2011, over deze onderwerpen: Cultuur

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de definitieve bescherming van  37 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in Oost-Vlaanderen ondertekend. Een daarvan is het monument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers tijdens WO I en WO II op de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke. Het beeld werd gemaakt door Aloïs De Beule.

In dit beschermingsdossier is gekozen om de gedenktekens op te nemen, die opgericht zijn ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de lokale gemeenschap. Het gaat hier niet om de louter militaire heldenmonumenten, maar eerder om de gedenktekens opgericht door de gemeente of parochie. Deze monumenten staan vaak op een beeldbepalende en centrale plaats in de gemeente, in de nabijheid van het gemeentehuis of aan de parochiekerk.

Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt minister Bourgeois, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen.”

Het monument in Merelbeke is geselecteerd op basis van de bijzondere artistieke waarde en zijn historisch en sociaal-cultureel belang. Het beschermingsdossier loofde het vrijstaande driedimensionaal uitgewerkte monument met veelal figuratief werk. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is