Begroting 2017: Verkeerde beleidskeuzes en vergeten beloftes

Op 25 december 2016, over deze onderwerpen: Financiën

Het budget voor 2017 is ontgoochelend. Van zowat alle verkiezingsbeloftes komt zowat niets meer in huis. En wat we wel krijgen (het gemeenschapscentrum) is overbodig. Er is meer nodig om in Merelbeke een kwaliteitsvolle dienstverlening voor meer dan 25.000 inwoners aan te bieden.

Woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum

‘Dé prioriteit voor deze legislatuur’, klonk het in 2012. Ook voor de N-VA is dat trouwens zo. Maar de plannen vorderen niet. De nodige lening van 17 miljoen euro (de grootste ooit voor Merelbeke) krijgt niet de nodige prioriteit in de budgetplannen. Als het er op korte termijn nog moet komen, zal de gemeente zwarte sneeuw zien.

Het lokaal dienstencentrum voor de Flora komt er zelfs helemaal niet meer.

Vrije tijd

‘We gaan fors investeren in sportinfrastructuur’, zei men in 2012. Het Sportpark Melsen en de polyvalente sportzaal in de Flora? Afgevoerd. Sportpark Molenkouter en een tweede sporthal op Ter Wallen? Afwachten.

Wat krijgen we wel? Een gemeenschapscentrum van zes miljoen euro (dat wellicht nog veel duurder zal uitvallen). Zit u daar op te wachten wetende dat we door de leegstaande kerken te verbouwen een gemeenschapscentrum in elke deelgemeente kunnen creëren voor een fractie van dat geld?

Wegenwerken

De heraanleg van de Gaversesteenweg is een mooie verwezenlijkingen, maar helaas scheuren er huizen in Melsen en Schelderode door de werken. N-VA Merelbeke vraagt snel actie voor de getroffen beowners.

‘We zien in 2017 dat de heraanleg van de Kloosterstraat op de lange baan blijft’, zegt fractieleider Rik De Vis. ‘Voor ons kan men alvast beginnen met de Kleine Kloosterstraat, toch een belangrijke fietsverbinding.’

Schuldafbouw nog niet voor morgen

De te grote investeringsagenda zadelt onze gemeente op met weinig realisaties en veel schulden. Ondanks de meevallers bij de verkoop van ons patrimonium (Heidestraat  5.037.544 euro; Pastorij Melsen van 395.021 euro en in totaal 3 miljoen meer dan voorzien) blijven we een schuld torsen van 44,35 miljoen en komen we niet in de buurt van het streefdoel van 125% schuldratio.

De toekomst brengt geen beterschap. In 2020 zal het budget slechts een overschot van 107.121 euro hebben. Dat lijkt veel, maar één strenge winter en wat strooizout zijn voldoende om in de rode cijfers te belanden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is