Schuldenlast gemeente op weg naar top 10 in Vlaanderen

Op 2 juni 2016, over deze onderwerpen: Financiën, Goed bestuur

De jaarrekening 2015 van de gemeente Merelbeke werd voorgelegd aan de gemeenteraad op 19 mei 2016. Het college was tevreden om het boekjaar 2015 te kunnen afsluiten met een positief saldo van 3.870.469 euro. Guido Mortier wees op de zeer hoge schuldenlast van de gemeente op 31 december 2015, niettegenstaande de hoge belastingtarieven. De oorzaak hiervan zijn de overdreven investeringsplannen voor de komende 3 jaar die onbetaalbaar zijn. 

Hoge schulden

De totale uitstaande schuld steeg van 2007 tot vandaag van 38,2 miljoen euro naar 44,3 miljoen euro of 1.825 euro per inwoner. De gemiddelde schuld per inwoners bedraagt voor gelijkaardige gemeenten als Merelbeke 1.219 euro per inwoner. Voor de provincie Oost-Vlaanderen bedraagt de gemiddelde schuld per inwoner slechts 931 euro per inwoner. Als het college al haar geplande investeringen tijdens de periode 2016-2019 wenst uit te voeren, zal de totale schuldenlast van de gemeente stijgen tot ver boven de 50 miljoen euro of meer dan 2.000 euro per inwoner. Merelbeke zal dan behoren tot de top 10 in Vlaanderen van de gemeenten met de meeste schulden per inwoner.

Ondanks hoge belastingen

Aan inkomsten ontbreekt het de gemeente niet. Merelbeke heft 8% aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting.  Voor het Vlaamse gewest bedraagt de gemiddelde aanslagvoet 7,38%.  Ook wat betreft de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing (grondlasten) zit Merelbeke met 1.450 opcentiemen bij de hoogste tarieven in Vlaanderen waar het gemiddelde 1.442 opcentiemen bedraagt. Als het college al haar geplande investeringen in de komende 3 jaar wil uitvoeren dan kan dit enkel gefinancierd worden door een forse belastingverhoging bij het begin van de volgende legislatuur.

Volgens het meerjarenplan 2014-2019 moeten de volgende grote investeringen nog gebeuren:

  • Bouwen tweede sporthal Sportcentrum Ter Wallen
  • Realisatie sportpark Molenkouter
  • Bouwen van en gemeenschapscentrum in Merelbeke-Centrum
  • Bouwen van een nieuw woon- en zorgcentrum
  • Bouwen kinderopvang Zwijnaardsesteenweg
  • Aanleggen van een kunstgrasveld in Melsen
  • Wegenis- en rioleringswerken (Gontrode Heirweg, Kloosterstraat, Bergbosstraat, Poldersraat, Cornelis Sneyssenslaan, …)

En dan hebben wij het nog niet over andere wegeniswerken die niet voorzien zijn in het meerjarenplan 2014-2019, maar die zich op korte termijn opdringen zoals de Koningin Elisabethlaan, de Motsenstraat, de Molenstraat en de vele zijstraten van de Gaversesteenweg in Schelderode en Melsen die ernstig te lijden hadden onder de wegomlegging n.a.v. de wegenis-en rioleringswerken in de Gaversesteenweg.

Deze coalitie (CD&V, Open VLD en sp.a) kan duidelijk geen keuzes maken in de nog uit te voeren investeringen en wil alles nog realiseren tijdens de komende 3 jaar.  Zonder een drastische belastingverhoging na de volgende verkiezingen is dit financieel onmogelijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is