SAVE-charter voor meer verkeersveiligheid

Op 28 maart 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid

Het SAVE-charter is een initiatief van de VZW Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) om ons bewuster te maken voor verkeersveiligheid en vooral verkeersonveiligheid bestrijden, vooral als het om kinderen en jongeren gaat.

Op het niveau van gemeenten spoort het charter aan om een beter en veiliger mobiliteitsbeleid te voeren, in het bijzonder op plaatsen waar kinderen en jongeren vaak aan het verkeer deelnemen, opdat er geen (jonge) verkeersslachtoffers zouden vallen. De doelstelling van het project is om in elke Belgische gemeente een veiligheidscultuur te ontwikkelen en daardoor een verkeersveiligere leefomgeving te creëren.

Het volledig project bestaat uit een stappenproces dat de stad of gemeente zal moeten doorlopen wanneer zij zich engageert.

Actieplan

Een belangrijk onderdeel is de opmaak van een actieplan verkeersveiligheid, waarin gedetailleerd wordt weergegeven welke initiatieven de gemeente zal nemen.

De uitvoering van dit actieplan is evenmin vrijblijvend. Een coördinator van het OVK begeleidt het hele proces. Een stuurgroep binnen OVK staat in voor de evaluatie.

De instapkost bedraagt 0,01 euro per inwoner. Als het om verkeersveiligheid gaat en dan vooral die van kinderen en jongeren moet je dat eigenlijk als gratis beschouwen. De return is immers zo veel groter. Elk slachtoffer minder is een immense rijkdom voor de maatschappij.

Vandaar vindt de N-VA dat onze gemeente een engagement moet overwegen. 'Het laat toe om de zorg voor meer verkeersveiligheid niet alleen te focussen op infrastructuurwerken, maar ook een meer planmatige en bredere aanpak te verwezenlijken met ondersteuning van externe expertise', vertelt John De Vlaminck.

De gemeente onderschrijft onze bezorgdheden en zal de piste onderzoeken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is