Meer samenwerking betrokken diensten in Huis van het Kind

Op 28 maart 2015, over deze onderwerpen: Jeugd, Welzijn

Als maatschappij is het onze plicht om kinderen en gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. In 2014 maakte de Vlaamse Overheid met een nieuw decreet de oprichting van een Huis van het Kind mogelijk. Het belangrijkste doel? Alle actoren verenigen in een samenwerkingsverband om zo goed mogelijk op de behoeften van kinderen en gezinnen in te spelen. Bea Coppens dringt er bij het schepencollege op aan om dat ook in Merelbeke te doen.

Wat is een Huis van het Kind?

Het Huis van het Kind is een lokaal samenwerkingsverband tussen de verschillende actoren (Kind en Gezin, OCMW, scholen, kinderopvang, speelpleinwerking, oudergroepen, de Gezinsbond, jeugdbewegingen, huisartsen, enz.) dat een geïntegreerd en efficiënt aanbod van preventie gezinsondersteuning opzet op vlak van welzijn en gezondheid.

Ze doen dat voor gezinnen, aanstaande ouders, opvoedingsverantwoordelijke, kinderen en jongeren, enz. Ze vertrekken vanuit de behoeften, vragen en klachten van hun doelgroepen.

Een Huis van het Kind dijkt zo versnippering in en stimuleert samenwerking over de grenzen van diensten heen om steeds tot de beste ondersteuning te komen.

Het verlaagt ook de drempel. Alle doelgroepen moeten zich betrokken voelen bij het Huis. Vandaar dat de gebruikersparticipatie letterlijk in het decreet staat als erkennings- en subsidievoorwaarde.

Niets dan voordelen dus. Vandaar ook vroeg Bea Coppens waar een dergelijk initiatief in Merelbeke blijft.

Volgens de schepen is vorig jaar een overleg Kinderarmoede opgestart in Merelbeke. Daarin werd de oprichting van een Huis van het Kind aangehaald. Men onderzoekt nu of dat kan binnen het Sociaal Huis. Wij juichen dat uiteraard toe.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is