Communicatie over huisvuilophaling kan beter - afvalcontainer in plaats van plastic zak?

Op 3 september 2017, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

In de zomermaanden start de huisvuilophaling soms vroeger. Dat mag natuurlijk, maar de buurtbewoners zijn daar helaas niet van op de hoogte. Resultaat: zakken worden te laat buitengezet en dus niet opgehaald. Geen pretje in de warme zomermaanden om je huisvuil een week langer bij te houden. Guido Mortier vroeg in de gemeenteraad van juni uitleg en stelt als alternatief een bak voor.

Betere communicatie nodig

Het reglement is duidelijk. Het afval moet voor 6 uur op straat staan. Maar er is ook de praktijk. In de Pinksterbloemstraat bijvoorbeeld passeert de vuilniswagen het hele jaar door om 11 uur. Als een bewoner dus pas om 7u20 zijn huisvuil op straat zet, is dat normaal op tijd.

Probleem: zonder dat iemand daarvan op de hoogte is, start de vuilniswagen als het warm is vroeger. De vuilniswagen was dus al gepasseerd en het huisvuil bleef staan. En zo waren er vele gevallen. Even een melding was dus handig geweest. Vele mensen moesten hun huisvuil in de warme zomermaanden een weekje extra in huis houden. Geen pretje!

Steviger alternatief voor de zak?

'Waarom zetten we dan niet gewoon onze zakken al 's avonds buiten?', hoor ik u denken. Heel eenvoudig. Hoe langer de zakken buiten staan, hoe groter de kans dat katten of vogels er gaten in scheuren of pikken. En dat is voor niemand aangenaam...

Een alternatief zou kunnen zijn dat Merelbeke in plaats van de dure zakken die makkelijk scheuren afvalcontainers voorziet voor huisvuil (zoals dat nu al gebeurt voor GFT). De gemeente bekijkt het voorstel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is