Cijfers sociale dienst bewijzen dat N-VA-beleid werkt

Op 2 juni 2016, over deze onderwerpen: Welzijn

De ‘kracht van verandering’ is volgens criticasters te weinig sociaal. Het federaal en Vlaams beleid zou vooral meer ongelijkheid en zelfs armoede creëren. De cijfers van de Merelbeekse sociale dienst bewijzen onomstotelijk het tegendeel.

Minder financiële steun nodig

Vanaf 2013 is er een gestage daling van het aantal personen dat hulp vraagt met de schulden. Deze daling komt er dankzij de steeds lagere drempel die er is om hulp te vragen aan het OCMW Merelbeke. Mede door de oprichting van het Sociaal Huis vinden steeds meer mensen de weg naar de sociale dienstverlening. In 2015 vond één op tien Merelbekenaren de weg naar het Sociaal Huis.

De lagere drempel blijkt ook uit een stijging van het aantal mensen dat administratieve hulp vraagt en een stijging van het aantal kleine ondersteuningen (van 411 naar 493) waarbij het OCMW Merelbeke geld voorschiet voor een nieuw gebit, een communiefeest, een bril, enz. De ontlener betaalt terug aan 20 à 50 euro per maand.

Een hoger leefloon

Verder zien we ook dat het aantal leefloners stabiel blijft. De afschaffing van de inschakelingsuitkering zorgt dus niet voor een doorstroom naar het leefloon.

Het leefloon evolueert intussen dankzij het regeringsbeleid ook naar het Europees gemiddelde. Voor een gemiddeld gezin steeg het bedrag sinds december 2012 van 1.068,45 euro naar 1.111,62 euro. Die 50 extra euro’s per maand maken een wereld van verschil.

Focus op activering

Extra bemoedigend is dat het OCMW er steeds beter in slaagt om de duur van het leefloon te beperken. Gemiddeld ontvangt een leefloner zes maanden een leefloon. Dat wijst erop dat iemand die een leefloon nodig heeft in Merelbeke gemiddeld zo’n half jaar nodig heeft om een duurzame oplossing te vinden. In de meeste gevallen is die oplossing een job, bijna steeds na arbeidstrajectbegeleiding vanuit het OCMW.

Het jaarverslag van de Sociale Dienst in Merelbeke bewijst op die manier – behalve dat het OCWM Merelbeke goed werk levert – dat het regeringsbeleid werkt. De beste sociale zekerheid is een job. De focus op activering en kort op de bal spelen, zorgt ervoor dat minder mensen in de problemen raken en meer mensen uit de problemen komen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is