Agentschap Natuur en Bos verzet zich tegen aantasting Makegemse Bossen

Op 27 oktober 2011, over deze onderwerpen: Wonen en natuur, Wonen (+ ruimtelijke ordening en milieu)

Het schepencollege van Merelbeke  wordt teruggefloten door het Agentschap Natuur en Bos. Hun beslissing om de bestemming te wijzigen van enkele zonevreemde woningen in de Makegemse Bossen kan niet.

Zoals in ons vorig persbericht aangekondigd is N-VA absoluut niet te spreken over een beslissing van het schepencollege om een door de Raad van State vernietigd BPA (bijzonder plan van aanleg) Makegemse Bossen niet als RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) in te dienen. Het college wil enkel een RUP indienen voor de 20 zonevreemde woningen in het gebied. Cliëntelisme, vinden wij. Te meer omdat die woningen ook al rechtszekerheid kregen in het oorspronkelijke BPA.

Het Agentschap Natuur en Bos geeft ons nu gelijk. De vooropgestelde bebouwingsuitbreidingen in dit unieke natuur- en bosgebied aan de hand van een RUP zonevreemde woningen (gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemde woningen) zijn onwettig in een VEN-gebied (Vlaams ecologisch natuurgebied) en het habitatrichtlijngebied ‘Bossen van het zuidoosten van de zandleemstreek.’

Volgens raadslid en oud-schepen Rik De Vis (N-VA) is dit voornemen van het schepencollege een stommiteit die 'de cultuur van natuurbehoud' op de helling plaatst. Een cultuur die jarenlang over alle partijgrenzen heen werd verdedigd.

Zo ook is het voornemen van het schepencollege om de andere openruimte BPA’s (bijzondere plannen van aanleg), zoals onze mooie Scheldevallei en het Gentbos op dezelfde manier uit te hollen totaal onvoorstelbaar en niet aanvaardbaar voor de N-VA!

De N-VA zal dit nefast voornemen van het huidige schepencollege om onze natuur- en groengebieden aan te tasten met alle middelen bestrijden.

Opnieuw herhaalde Rik De Vis in de gemeenteraad  zijn voorstel aan het schepencollege om het gehele BPA Makegembossen in zijn totaliteit om te zetten in een RUP en daarvoor een delegatie aan te vragen bij het Vlaams Gewest.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is